Сім’я Савчуків вирощує шиїтаке, ерінгі, джи-зонг, піопіні – в цілому близько десятка видів екзотичних грибів. Ідея створити таку ферму у подружжя виникла ще вісім років тому. Тоді вони не змогли знайти в Україні шиїтаке, тому вирішили виростити східні гриби своїми силами.
Для вирощування екзотичних грибів потрібні стерильні умови. Спочатку міцелій грибів засівають в субстратні блоки з тирси, висівок і кукурудзяної крупи. Це роблять у спеціальній інокуляційній кімнаті. Більше для росту грибів нічого додавати не потрібно.
– Перший урожай було навіть кілька страшно пробувати. Ми з чоловіком подивилися один на одного, посолити гриби і з’їли сирими. Про всяк випадок запили шиїтаке горілкою. Гриби були цілком смачними, – розповіла в ефірі програми «Ранок з Інтером» власниця ферми Лора Савчук.
Читайте також: