Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк виростити хурму з кісточки?

Як виростити хурму з кісточки?

Этот материал также доступен на русском языке
Вирощування хурми з кісточки – трудомісткий процес, але якщо ви любите експериментувати, вам точно сподобається.

Для пророщування нам будуть потрібні кілька міцних кісточок хурми, без ознак гниття та ураження комахами-шкідниками. Тоді збільшується шанс отримання саджанця.

Потрібно вибрати найстигліший та найм’якший плід, без пошкоджень на шкірці. Далі обережно відокремлюємо кісточки від м’якоті.

Ретельно промиваємо їх під теплою проточною водою. Знезаражуємо у слабкому розчині марганцівки, замочивши насіння на 2-3 дні. Трохи підсушуємо. Для покращення пророщування обробляємо стимулятором. Часто використовують спеціальний препарат, а також годиться сік алое. Його вичавлюють на серветку, в яку загортають кісточки. Вологу серветку забираємо в холодильник на місяць. Вологість підтримуємо. Садивний матеріал загартовується. Потім за допомогою наждакового паперу знімаємо верхній шар кісточки. Намагаємося не пошкодити ядро.

Для саджання вибираємо невеликі горщики із дренажними отворами. На дно насипаємо керамзит сантиметровим шаром, потім землю.

Що стосується ґрунту, то потрібно віддати перевагу легкому, поживному, який добре пропускає воду та повітря.

Додаємо невелику кількість вермікуліту та ретельно перемішуємо.

Кісточки заглиблюємо на сантиметр, трохи присипавши землею. Ретельно зволожуємо м’якою відстояною водою. Зверху накриваємо плівкою, створюючи умови парничка. Потім конструкцію переносимо у темне тепле місце, щодня провітрюємо. Ґрунт має бути вологим.

Температуру слід підтримувати в межах +22-25 градусів. І вологість має бути не менше 80%. Сходи мають з’явиться через місяць.

Паростки швидко ростуть і нарощують кореневу систему, тому їх потрібно пересадити у просторіший горщик. Якщо цього не зробити, молода рослина сповільнить ріст, а листя пожовкне.

Саджанці розташовуємо у добре освітленому місці. Періодично поливаємо. Через 4 місяці молоду хурму можна саджати у відкритий ґрунт.

Краще віддати перевагу місцю без протягів. Спочатку після саджання рослину притіняємо, поступово привчаючи до сонячного світла. Протягом періоду вегетації проводимо не менше двох підживлень комплексним препаратом та органікою.

У жовтні пристовбурні кола потрібно обов’язково замульчувати.

Перші плоди при вирощуванні хурми з кісточки з’являться не раніше ніж через 5-7 років.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні