Четвер, 19 Вересня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїна: зросли ціни на яйця та молоко

Україна: зросли ціни на яйця та молоко

Этот материал также доступен на русском языке
Молоко та яйця в Україні далі дорожчають. З початку осені 2021 року вартість одного літра свіжого молока зросла у роздрібному продажі до 33,8 гривень/літр, а десяток яєць – до 35,20 гривень.

Наскільки змінилася вартість продуктів?

За останні два місяці молоко подорожчало на 1%, а незабаром може подорожчати ще більше – на 2-3%. Якість українського молока стає кращою, зазначають експерти. В Асоціації виробників молока зазначають, що обсяг екстрасорту з початку року зріс на 6,8%, якщо порівнювати з таким же періодом 2020 року.

Обсяг молока, яке здали на переробку вищим сортом, зріс на 1,4% – до 658,8 тис. тонн. Це становить 28,6% у загальній структурі. При цьому постачання першого сорту скоротилося майже на чверть – до 823,7 тис. тонн – до 35,7% у структурі постачання на переробку. Другого сорту – на 15,2% – до 99,2 тис. тонн, а це 4,3% у загальній структурі.

Причини подорожчання

Зростання цін на молоко зумовлене зменшенням поголів’я великої рогатої худоби. Господарства по всій Україні заявляють, що тримати велику рогату худобу стає збитково.

Ще одним чинником, що вплине на ціну, стане сезонність. Так, з настанням холодів зміниться раціон корів та зменшиться кількість надоїв молока. Подорожчання енергоресурсів також позначиться на вартості молочних продуктів.

Якщо на початку жовтня 2021 року літр молока коштував у середньому від 25 до 30 гривень, то до кінця року ціна зросте ще на 2-3%.

Раніше опубліковано: Експерти розповіли, як відрізнити сир від сирного продукту

Читайте також:

Джерело: obozrevatel

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні