Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниОзвучено причини неминучого подорожчання соняшникової олії

Озвучено причини неминучого подорожчання соняшникової олії

Этот материал также доступен на русском языке
Через те, що половина врожаю соняшнику в деяких областях уражена шкідниками, аграрії вже зараз попереджають споживачів про зростання цін на соняшникову олію до кінця осені.  

У 2021 році соняшником було зайнято рекордну кількість полів, але не все залежить від аграріїв.

Ще на початку літа шкідники почали знищувати рослини. За даними Держпродспоживслужби, в Запорізькій, Дніпропетровській, Київській, Закарпатській, Тернопільській, Волинській, Кіровоградській, Черкаській, Полтавській, Харківській і Чернігівській областях шкідники цього року вразили 48% рослин соняшнику.

Крім того, в полях Донецької, Луганської, Запорізької, Кіровоградської, Чернігівської та Одеської областей на 3-20% рослин була виявлена ​​гниль (біла й сіра), яка досі поширюється.

Дефіцит соняшнику призведе до зростання цін на готову олію.

Наприкінці вересня вартість сировини коливалася в діапазоні 18300-18700 гривень за тонну FCA і 18700-19500 гривень за тонну з урахуванням доставки.

Закупівельні ціни на соняшник зростають, а оскільки ціни на внутрішньому ринку залежать передусім від експорту, то це ще одна з причин, чому ціни на соняшникову олію зростатимуть. Всього 7% виготовленої олії залишається в країні, решта йде на експорт.

Ще влітку експерти прогнозували, що літр соняшникової олії в магазинах до кінця року буде коштувати 100 гривень. Сьогоднішні пляшка олії в магазинах коштує від 50 до 75 грн.

Читайте також:

Джерело: agronews.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні