П’ятниця, 10 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЛіки від старості: що захистить від вікових хвороб?

Ліки від старості: що захистить від вікових хвороб?

Этот материал также доступен на русском языке
З віком у людини відбувається зниження розумових здібностей і погіршення пам'яті, що збільшує ризик появи хвороби Альцгеймера.

Однак препарату, який зміг би сповільнити або запобігти віковим змінам у мозку, поки що не винайшли, хоча в природі існують речовини, які здатні знизити ризик деменції. Нещодавно американські вчені виявили, що олеїнова кислота здатна «омолодити» мозок і захистити його від хвороби Альцгеймера.

Клітини мозку можуть відновлюватися

Ще нещодавно вчені вважали, що мозок людини не здатний відновлюватися. Але, як показали дослідження, деякі області мозку все ж готові до регенерації і можуть створювати нові нейрони. Цей процес утворення нових клітин називається нейрогенезом, або джерелом молодості. Однак з віком нейрогенез сповільнюється, і дослідники поставили собі завдання знайти спосіб прискорити цей процес.

Виявилося, що збільшувати виробництво клітин і запускати нейрогенез здатна звичайна олеїнова кислота, яка в надлишку міститься в оливковій олії. Олеїнова кислота позитивно впливає на мозок, дозволяючи людині довше зберігати розумову працездатність. Вона виробляється у мозку і регулює дуже важливі процеси: відповідає за пам’ять, здатність до навчання, нормалізує настрій. Завдяки їй збільшується швидкість поділу клітин.

Відкриття вчених допоможе боротися з депресією

Можна було б припустити, що для того, щоб заповнити запаси цього джерела молодості, потрібно вживати багато олії з оливок. Але насправді з’ясувалося, що доставка олеїнової кислоти ззовні неефективна, оскільки потрапила в організм з їжею, вона навряд чи досягне головного мозку.

Олеїнова кислота має вироблятися самими клітинами, і відкриття американських вчених допоможе розробити препарати, які зможуть проникнути у мозок і стимулювати нейрогенез. Також це відкриття дозволить контролювати не лише інтелектуальні здібності людини, а й впливати на її настрій, оскільки нейрогенез відповідає і за розвиток депресії.

Які продукти допоможуть уникнути хвороби Альцгеймера?

Уповільнити зниження когнітивних функцій і захистити мозок від хвороби Альцгеймера здатні такі продукти:

чорниця, в якій багато антиоксидантів та вітаміну С, що позитивно позначається на роботі мозку та імунної системи;

сардини, регулярне вживання яких покращує пам’ять і допомагає захищатися від перепадів настрою та депресії;

шпинат, де багато фолієвої кислоти, корисний для розумових здібностей;

лляне насіння, в якому міститься найвищий рівень жирних кислот омега-3, корисне при розладах настрою, запобігає передчасному старінню мозку;

волоські горіхи – багате джерело омега-3 жирних кислот, що сприяють профілактиці вікового зниження когнітивних функцій.

Нове на сайті