Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПро переведення годинників і наше самопочуття

Про переведення годинників і наше самопочуття

Этот материал также доступен на русском языке
В останню неділю жовтня Україна знову переходить на зимовий час. Так, з 30 на 31 жовтня о четвертій ранку ми переведемо наші годинники на годину назад. Від цієї традиції хочуть відмовитися.

Чому хочуть скасувати переведення годинників і як перехід на зимовий час може позначитися на нашому здоров’ї?

Чому ми все ще переводимо годинники?

В Україні з 1981 року щорічно переводять годинники на літній (в березні на годину вперед) і зимовий (в жовтні на годину назад) час. Це робиться для більшого збігу періоду активності громадян (робота, навчання тощо) зі світловим днем і, відповідно, для економії електроенергії (десь 1-3%). Однак дослідження показали, що в переведенні часу жодного сенсу немає. Ця традиція не лише економічно неефективна, вона негативно впливає на біологічні ритми людини, завдає численних незручностей у побуті.

Так, у березні 2021 року у Верховній Раді в першому читанні ухвалили законопроект «Про обчислення часу в Україні» (№4201). У ньому – пропозиція про відмову від переведення годинників «на зимовий і літній» і встановлення на всій території України єдиного «київського часу». Але депутати так і не змогли ухвалити законопроект у другому читанні і документ відправили на доопрацювання.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначив, що влада повернеться до цього питання після переходу на зимовий час. Він пояснив, що голосувати за законопроект у літню пору було безглуздо, адже Україна має жити за зимовим часом – це її природний час. До того ж нам треба узгодити все з Європою, яка також виступає проти переведення годинників, і у нас влада повинна взяти до уваги біологічні ритми та здоров’я українців.

Як підтримати організм?

Не слід забувати і про те, що при переведенні годинників нашому організму доводиться пристосовуватися до нового режиму дня, а це може загрожувати погіршенням самопочуття. Особливо складно пристосуватися літнім людям. Багато хто в перші кілька днів може страждати від безсоння, слабкості, дратівливості, головного болю та стрибків тиску. Також вчені стверджують, що переведення годинників може спровокувати інфаркти, депресії та проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Тому лікарі рекомендують у перші дні після переходу на новий час вставати і лягати спати за вашим біологічним годинником. Вдень більше гуляти на свіжому повітрі, займатися нескладною фізкультурою, на ніч випивати склянку гарячого молока або послухати перед сном спокійну музику. До того ж фахівці відзначають, що якщо в неділю поспати лише 20 зайвих хвилин, а не годину, то ввечері буде легше заснути за новим розпорядком.

Илюстративне фото

Раніше опубліковано: 2021: коли переведення годинників на зимовий час

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні