Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаПлатіжки за опалення: як контролювати оплату?

Платіжки за опалення: як контролювати оплату?

Этот материал также доступен на русском языке
Опалювальний сезон лякає нас захмарними сумами в платіжках, викликаними рекордно високими цінами на газ. Але, так чи інакше, за теплопостачання квартир все ж потрібно буде платити.

 Чи можна контролювати суму оплати, якщо немає індивідуального лічильника на тепло?

Хто і як сплачує за тепло?

Сьогодні в Україні є кілька видів обліку тепла в багатоквартирних будинках – залежно від того, чи обладнані вони індивідуальними лічильниками. Розглянемо всі варіанти і як нараховується оплата в кожному випадку.

  • Якщо всі квартири мають індивідуальні лічильники тепла

Від загального споживання тепла (за даними загальнобудинкового лічильника) віднімається індивідуальне споживання (сума споживання всіх квартир), а різниця (витрати на місця загального користування) ділиться порівну між співвласниками.

Такий спосіб оплати застосовують в нових будинках, де при будівництві закладено технічну можливість устаткування квартир індивідуальними лічильниками тепла.

  • Якщо індивідуальними лічильниками тепла обладнано частину квартир

У такому разі від обсягу, зафіксованого загальнобудинковим приладом обліку, віднімається сума споживання за квартирними лічильниками і частка витрат на теплопостачання місць загального користування, яка розраховується нормативно як відсоток споживання по будинку. А різниця розподіляється між квартирами, які не мають приладів обліку, пропорційно опалювальній площі.

  • Якщо в будинку немає індивідуальних лічильників

У старих будинках, «хрущовках», де тепло поставляється по вертикальній розводці, індивідуальний лічильник тепла в кожну квартиру встановити неможливо. В такому разі споживана теплоенергія враховується загальнобудинковим вузлом обліку, а сума оплати, згідно з встановленим тарифом, ділиться між жителями всіх квартир залежно від площі житла.

Вчимося контролювати показники лічильників

Сумніваєтеся в тому, що будинковий лічильник тепла показує реальні цифри? Цих побоювань можна легко позбутися, якщо особисто контролювати показники вузла обліку. Таке право є у кожного жителя багатоквартирного будинку.

Показники теплових приладів обліку в будинках знімають фахівці теплопостачальної організації. Щоб бути присутнім в цей момент, споживач мусить заздалегідь зателефонувати комунальникам і залишити заявку на участь у знятті показників. Працівники теплопостачальної організації, своєю чергою, повинні зв’язатися з мешканцем будинку та повідомити його про дату і час зустрічі.

За бажанням, контролювати будинковий вузол обліку – звіряти записи працівників теплоенерго з власними – можна щомісяця.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні