Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаСтатті2021: коли переведення годинників на зимовий час

2021: коли переведення годинників на зимовий час

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні переводять годинники на літній і зимовий час уже 40 років поспіль.

Перехід на зимовий час

В Україні зимовий і літній час було введено 1981 року. Дана процедура проводиться для того, щоб заощадити електроенергію, приблизно на 1-3%. Тому восени стрілки годинника переводять на зимовий час – на годину назад, а навесні – на літній, на годину вперед.

Фото: Рexels

В Україні вже неодноразово намагалися скасувати переведення годинників на літній і зимовий час. Остання спроба була навесні цього року. Зокрема, 3 березня Верховна Рада прийняла законопроект “Про обчислення часу в Україні” (№4201) в першому читанні. Цим проектом закону передбачається встановити і закріпити на території України єдиний київський час і відмовитися від подальшого сезонного переведення стрілок годинника. Однак Рада не змогла прийняти проект закону в другому читанні і відправила документ на доопрацювання.

Коли переводять годинники на зимовий час

Тому 2021 року українці знову переведуть стрілки годинника на годину назад, зазвичай це відбувається в останню неділю жовтня. Цього року цей день припадає на 4 ранку 31 жовтня. Це дозволить у вихідний, неділю, спати на годину довше і продовжить добу на одну годину.

Фото: Рixabay

Чи всі країни переводять годинники?

  • У сучасному світі – 239 країн. З них літній час використовують 78, тобто – 32,6% від загальної кількості.
  • У деяких країнах Латинської Америки, розташованих поблизу екватора, пробували ввести перехід на зимовий і літній час, але в підсумку визнали цю справу абсолютно марною, оскільки зона поблизу екватора не має великих сезонних відмінностей у тривалості дня.
  • У Північній Кореї переведення годинників сталося під час святкування 70-річчя незалежності країни. Стрілки були переведені на 30 хвилин назад – країна таким чином повернулася до обліку часу, який застосовувався до японської окупації. Державне агентство новин КНДР заявило, що це було зроблено для того, щоб “викорінити спадщину японського колоніального періоду”.
Фото: Рexels

За та проти переведення годинників

Хоча переведення годинників застосовується заради нібито енергозбереження, на сьогодні економічна вигода від цього календарного рудименту досить примарна. В Україні за час незалежності взагалі не досліджували, чи є економічна вигода від цього. Але навіть у Європі, де також переводять годинники, цифри свідчать про мізерний ефект.

Зміна часу не лише економічно неефективна, але й впливає на фізичний стан людини. По-перше, найбільша складність – це перебудова організму до нового графіку життя. Вчені з Американської академії сну стверджують, що переведення годинників істотно погіршує здоров’я людей: викликає інфаркти, депресії і збільшує кількість медичних помилок.

Джерело: ТСН

Раніше опубліковано: Україна знову переведе стрілки годинника на літній час

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні