П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДозвілля«Вместе весело шагать»

«Вместе весело шагать»

Этот материал также доступен на русском языке
Хоча нехитра пісенька «Вместе весело шагать» вважається дитячою, її люблять і наші дорослі читачі, які співають її разом з онуками. 

Нещодавно до редакції зателефонувала одна з наших читачок і попросила розповісти про цю пісеньку та її автора, а також надрукувати її текст.

Вперше пісня «Вместе весело шагать» прозвучала 1978 року у фільмі «И снова Анискин», для якого вона і була написана. Музику до неї написав композитор Володимир Шаїнський, вірші – поет Михайло Матусовський.

Весела пісенька з фільму сподобалася і дітям, і дорослим. Завдяки простенькій, але симпатичній мелодії вона легко запам’ятовувалася з першого прослуховування навіть тими, у кого не було слуху. І основна заслуга в цьому належала композитору Володимиру Шаїнському.

Народився Володимир Якович в Києві і вже з дитинства полюбив все, що було пов’язано з музикою. Спочатку він вчився грати на скрипці в музичній школі при Київській консерваторії, і на відміну від багатьох своїх ровесників, робив це із задоволенням. Коли почалася війна, він з сім’єю відправився в евакуацію до Ташкенту і там продовжив музичну освіту. У 1943 році, коли майбутньому композитору виповнилося 18 років, він пішов на фронт. Повернувшись після перемоги, Шаїнський вступив до Московської консерваторії на оркестровий факультет. Першими творами, які він написав, стали струнний квартет і симфонія.

Після закінчення консерваторії Шаїнський кілька років працював в оркестрі Леоніда Утьосова, викладав, писав музику, керував естрадними ансамблями. За своє творче життя композитор написав понад 400 пісень, з яких 96 стали хітами, зокрема і пісенька «Вместе весело шагать». Друзі прозвали Шаїнського Містером Шлягером і розповідали, що він міг написати пісню буквально за півгодини. Але сам композитор спростовував їхні слова і говорив, що іноді йому вистачає і п’яти хвилин.

Вместе весело шагать

Вместе весело шагать по просторам,
По просторам, по просторам!
И конечно, припевать лучше хором,
Лучше хором, лучше хором!
Спой-ка с нами перепелка-перепелочка,
Раз иголка, два иголка – будет елочка!
Раз дощечка, два дощечка – будет лесенка!
Раз словечко, два словечко – будет песенка!
В небесах зари полоска заполощется,
Раз березка, два березка – будет рощица!
Раз дощечка, два дощечка – будет лесенка!
Раз словечко, два словечко – будет песенка!
Нам счастливую тропинку выбрать надобно.
Раз дождинка, два дождинка – будет радуга!
Раз дощечка, два дощечка – будет лесенка!
Раз словечко, два словечко – будет песенка!

Раніше опубліковано: Балуєте онуків? — Не перестарайтеся!

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні