Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНовий штам коронавірусу: що треба знати про «Дельту»?

Новий штам коронавірусу: що треба знати про «Дельту»?

Этот материал также доступен на русском языке
У багатьох країнах світу був зафіксований новий штам коронавірусу «Дельта». Він агресивніший, ніж його побратими – британський, південноафриканський та бразильський штами, і вчені вважають, що він здатний обходити імунний захист.

Що ж нам відомо про штам «Дельта» і чи настільки він небезпечний, як про це говорять

Висока заразність і нові симптоми

Новий штам коронавірусу був виявлений трохи більше півроку тому в індійському штаті Махараштра і встиг потіснити інші відомі штами. Він дуже швидко поширюється – випадки захворювання вже зафіксовано в 92 країнах світу. Новий штам здобув назву «Дельта», бо тепер, за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, всі штами коронавірусу іменуватимуться відповідно до літер грецького алфавіту, на відміну від колишніх «географічних» назв.

Заразність «Дельти» вища, ніж у інших штамів – близько 100%, як у кору. Перші ознаки хвороби з’являються вже через 24 години, в той час як після зараження «китайським» штамом симптоми виявлялися тільки через шість діб. Крім того, як кажуть вчені, штам «Дельта» здатний знайти собі нового «господаря» за 5-10 секунд, в той час як колишнім на це було потрібно 15 хвилин і більше.

Крім того, «Дельта» поповнила список кількома новими симптомами, хоча кардинальних відмінностей порівняно з уже відомими штамами у неї немає. Індійські лікарі зафіксували у пацієнтів порушення слуху, розлад шлунка, гангрену через утворення тромбів. У хворих спостерігалися болі у шлунку, втрата апетиту, нудота. Також виявлялися традиційні ознаки застуди – кашель і висока температура.

Однак визначити, який саме штам COVID-19 підхопив хворий, ви не зможете навіть за допомогою тестів, бо це можна зробити тільки в наукових лабораторіях. Втім, це нам і не потрібно, адже протокол лікування поки що не змінився і годиться для будь-якого різновиду коронавірусу.

Вакцина захистить від госпіталізації

Штам «Дельта» має відразу кілька мутацій, які іноді посилюють вірус, іноді послаблюють. Цей механізм поки що недостатньо вивчений, але точно відомо, що мутації, які посилюють вірус, дозволяють йому легше проникати в клітини організму і обходити імунний захист. Це означає, що і вакциновані, і ті, що перехворіли, залишаються в групі ризику, але вакцина захищає від тяжкого перебігу захворювання та запобігає ймовірності госпіталізації. Потрібне уточнення: це можливо лише після «повного» щеплення, тобто двох доз вакцини. Однієї дози недостатньо, бо вона виробляє лише частковий імунітет, який становить 30%. Після другого щеплення імунна відповідь збільшується до 80% і стає міцнішою.

Також є і хороша новина: за першими підрахунками, в тих країнах, де велика кількість заражених «Дельтою», повальної госпіталізації та різкого зростання смертності не спостерігається. Однак тут все індивідуально і залежить від наявності супутніх захворювань і загального стану здоров’я.

Чи прийде «Дельта» до України?

Україні уникнути появи нового штаму коронавірусу не вдасться. За словами секретаря РНБО Олексія Данилова, в нашій країні він виявлений вже у двох осіб, які повернулися з-за кордону. Вчені прогнозують, що хвиля епідемії за участю нового штаму може початися зі сходу України ще до осені.

У Всесвітній організації охорони здоров’я не виключають, що вірус далі мутуватиме, що спровокує появу ще небезпечніших штамів, стійких до вакцин. І якщо при цьому у населення України не сформується колективний імунітет, ми ще довго будемо жити у стані перманентного карантину. Втім, причин для паніки немає. Як впевнені лікарі, вчасно зроблені щеплення, маски і соціальна дистанція збережуть життя і допоможуть звести ризик зараження до мінімуму.

В Австралії вакцину будуть вводити за допомогою спрею

В Австралії почалися клінічні випробування нової вакцини проти коронавірусу. Її будуть вводити в організм через ніс за допомогою аерозолю. Вчені вважають, що ця вакцина може виявитися ефективнішою, ніж усі, що нині є. Справа в тому, що введення вакцини тим же шляхом, яким відбувається зараження, збільшує захист і запобігає проникненню вірусу в організм. Крім того, це дозволить вакцинуватися тим людям, які бояться уколів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні