Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаСтаттіЯк живуть пенсіонери у Німеччині?

Як живуть пенсіонери у Німеччині?

Этот материал также доступен на русском языке
На заслужений відпочинок у Німеччині виходять у 65-67 років. На пенсії німці живуть у своє задоволення, вони подорожують по всьому світу, стежать за своїм здоров'ям і насолоджуються кожним днем.

Скільки отримують пенсіонери у Німеччині?

Цифри можуть відчутно відрізнятись залежно від виду пенсії, трудового стажу, заробітку, з якого відраховувалися виплати до пенсійного фонду, віку та інших критеріїв.

Нині у Німеччині існують такі види пенсій:

  • за віком;
  • з інвалідності;
  • внаслідок втрати годувальника – на дітей, подружжя, батьків;
  • шахтарська – призначається за наявності мінімум 25 років відповідного стажу;
  • пенсія держслужбовців – одна з найвищих, у середньому, приблизно вдвічі вища за пенсію за віком;
  • виплата для тих, хто пропрацював не менше 45 років та має право на достроковий вихід на пенсію;
  • пенсія жінкам, які народилися до 1952 року;
    соціальна.

Варто зазначити, що ті, хто не працював чи майже не працював, права на пенсію не мають. Але держава не залишає їх наодинці зі своїми проблемами, виплачуючи невелику соціальну допомогу у розмірі 350 євро та субсидуючи оплату житла, комунальних послуг, медичного страхового полісу.

Середня пенсія у Німеччині становить близько 1200 євро на руки. На таку суму живуть близько трьох чвертей літніх німців та німок. Пенсія держслужбовця досягає 2000 євро та більше, але доступна вона лише 1% пенсіонерів. Приблизно чверть громадян похилого віку отримують пенсійні виплати, що не перевищують 500 євро. Таким пенсіонерам держава доплачує до 865 євро.

Пенсія – період життя, який можна витратити на себе

Пенсіонери у Німеччині не живуть із дорослими дітьми – тут це велика рідкість. Не займаються вони й вихованням онуків, як заведено в Україні та інших пострадянських країнах. Німці сприймають пенсію як заслужений відпочинок – період життя, який можна витратити на себе.

Пенсіонери часто подорожують або здобувають додаткову освіту. У Німеччині нікого не дивують пенсіонери, котрі відвідують разом зі студентами лекції в університетах.

Пенсіонери в Німеччині живуть у ногу з часом – більшість із них вміє користуватися комп’ютером та багато часу проводять в інтернеті.

Хто живе у будинках для людей похилого віку?

У Німеччині працює понад 14 тисяч будинків для людей похилого віку. Віддати літнього батька чи матір під нагляд фахівців не вважається для німців чимось ганебним. Німецький будинок для людей похилого віку не схожий на похмуре місце, де люди доживають свій вік. Для людей похилого віку тут створені всі умови. Є заклади з повним та частковим перебуванням, можна навіть винаймати окремі апартаменти.

Німецькі будинки для людей похилого віку мають високий рівень комфорту та медичного догляду. У кімнатах є всі вигоди: телевізор, телефон, інтернет, душові кабіни.

У подібних закладах стежать не лише за здоров’ям пенсіонерів, а й забезпечують їхнє дозвілля. Регулярно влаштовуються ігри, спільні перегляди фільмів та телепередач, періодично організовуються екскурсії та походи до театрів та на концерти.

Виділяють три типи будинків для людей похилого віку:

  • Altenwohnheim – тут мешкають люди, здатні обслуговувати себе самостійно.
  • Altenheim – мешканці будинків цього типу отримують незначну допомогу у веденні домашнього господарства.
  • Altenpflegeheim – для людей, яких потрібно постійно доглядати.

Більше половини закладів фінансуються за рахунок приватних та благодійних організацій. Перебування там оплачується частково із власних коштів пенсіонерів, частково завдяки медичній страховці. Загалом вартість складає 1500-2000 євро на місяць.

Якщо ж самотня людина похилого віку хоче жити у своєму будинку, то їй також допоможуть. Працівники соціальних служб та благодійних організацій забезпечують медичний догляд, доставляють продукти та допомагають по господарству.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, сколько в среднем получают французские пенсионеры.

Джерела: mishabur.com , pasporta.org

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні