Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаНовиниКоли та кому не можна робити COVID-щеплення?

Коли та кому не можна робити COVID-щеплення?

Этот материал также доступен на русском языке
Міністерство охорони здоров'я України направило до управлінь охорони здоров'я обласних державних адміністрацій роз'яснення щодо застосування переліку медичних протипоказань до вакцинації проти COVID-19.

Про це повідомляє сайт Міністерства охорони здоров’я.

Хто встановлює протипоказання до вакцинації?

“Протипоказання до вакцинації може встановлювати сімейний або лікуючий лікар і надавати відповідний висновок про тимчасове або постійне протипоказання. За потреби для отримання додаткової інформації про верифікацію діагнозу, перебіг захворювання, необхідність додаткових обстежень лікар може також направляти пацієнта до профільного фахівця, за висновком якого остаточно приймає рішення, або здійснювати вакцинацію, або відстрочити її до певного часу”, – йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначили, що в разі якщо пацієнт має протипоказання до щеплення однією з вакцин проти COVID-19, по можливості, людина повинна вакцинуватися іншими типами вакцин.

У майбутньому передбачено можливість внесення висновку щодо протипоказання до другої дози або загального протипоказання до вакцинації до електронної системи охорони здоров’я.

Можливі протипоказання

Абсолютні – стан, при якому є чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції на введену вакцину у пацієнта, а ризики від вакцинації значно перевищують переваги від щеплення. Абсолютні протипоказання можуть бути постійними та тимчасовими:

Постійні протипоказання – протипоказання до щеплень, що мають постійний довічний характер.

Тимчасові протипоказання – протипоказання, що мають тимчасовий характер і зникають з часом.

Застереження (вакцинація з обережністю) – ситуація, коли остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками від щеплення.

Єдиним абсолютним постійним протипоказанням до щеплення конкретною вакциною є анафілактична реакція першої дози цієї вакцини. У цьому разі пацієнтові буде рекомендовано прищеплюватися від COVID-19 іншою вакциною за умови її наявності. Якщо пацієнт має алергію на один із компонентів вакцини COVID-19, йому також слід прищеплюватися іншою вакциною.

Тимчасові протипоказання

Гострі захворювання із підвищенням температури вище 38 градусів. Вакцинація може бути проведена після одужання та за відсутності ознак гострої хвороби. Довідка видається терміном до 2-х тижнів від початку захворювання.

Лікування моноклональними антитілами або реконвалесцентною плазмою. Вакцинацію можна проводити через 90 днів після закінчення курсу терапії. Термін дії довідки – 3 місяці.

Введення вакцин проти інших інфекційних хвороб. Вакцинація від COVID-19 має бути проведена через 14 днів після введення вакцини проти інших інфекційних хвороб (за винятком інактивованої вакцини проти грипу, яку можна вводити одночасно з антикоподібною вакциною у різні руки). У проміжку між першою та другою дозою вакцини проти COVID-19 можуть бути введені інші вакцини з дотриманням 14-денного інтервалу. Термін дії довідки – 14 днів.

Проба з туберкуліном або аналіз крові на туберкульоз (IGRA). У разі потреби провести пробу з туберкуліном або IGRA її слід провести та інтерпретувати перед проведенням вакцинації або відкласти щонайменше на 4 тижні після проведення вакцинації проти COVID-19. Вакцинація від COVID-19 може бути здійснена будь-коли після завершення всіх етапів проби з туберкуліном. Термін дії довідки – до завершення оцінки проби/IGRA.

COVID-19 в анамнезі. Вакцинація може бути відстрочена на 3 місяці з часу перебігу COVID-19 або здійснена раніше, але не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР/визначення антигену вірусу SARS-CoV-2. Якщо людина захворіла на ковід після отримання першої дози антиковидної вакцини, друга доза може бути введена відповідно до затверджених схем вакцинації конкретних вакцин, але не раніше ніж через 28 днів від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19. Термін дії довідки – до 3 місяців.

Вакцинація з застереженням або особливі стани

Онкологічне захворювання. Вакцинація проти COVID-19 з онкопатологією є пріоритетною. При її здійсненні слід дотримуватись відповідних рекомендацій НТГЕІ.

Аутоімунне захворювання. Пацієнти, які проходять лікування препаратом “Рітуксимаб”, повинні відкласти вакцинацію не менше ніж на 4 тижні після останньої дози препарату. Більше рекомендацій у підпункті 5.6 пункту 5 Наказу МОЗ від 11.10.2019 року №2070.

Особи з імунодефіцитом. Наявних даних недостатньо для оцінки ефективності та ризиків вакцини для осіб з тяжкими імунодефіцитними станами. З огляду на те, що вакцина не є «живою», а особи з імунодефіцитом мають більш високий ризик тяжкої хвороби та смерті від COVID-19, вони можуть бути вакциновані.

У МОЗ зазначили, що існують протипоказання до введення окремих вакцин, наприклад, CoronaVac від Sinovac Biotech, протипоказаний вагітним. Якщо у вас є питання щодо вибору вакцини, зверніться до свого сімейного лікаря.

У міністерстві нагадали, що перевірки кількості антитіл або інших лабораторних досліджень перед вакцинацією COVID-19 не потрібно.

Фото: EPA

Раніше опубліковано: МОЗ затвердило список професій для обов’язкової вакцинації від коронавірусу

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні