Рік, що минає, став рекордним щодо зростання цін на продукти. Мабуть, немає жодного виду продовольства, яке не подорожчало б. Причому ціни зросли не на відсоток-два, а принаймні на кілька десятків відсотків.
Значно подорожчали крупи. На думку віце-президента НААН Ануш Балаян, вартість круп зростала через підвищення цін на енергоресурси, високу вартість сировини, яка багато в чому склалася через поганий торішній врожай на зернові культури, а також через зростання зарплат працівників, які зайняті на виробництві круп.
“Виробники харчової продукції були змушені закласти зростання цін на комунальні платежі у вартість товарів. Також спостерігалося збільшення виробничих витрат, зокрема, на оплату роботи”, – зазначила Балаян.
Рекордсменом у зростанні цін на крупи виявилася гречка. З листопада 2020 по листопад 2021 року найпопулярніша крупа зросла в ціні на 194,2%, тобто майже втричі. Її середня ціна на 20 листопада становила 43,44 гривні.
При цьому за прогнозом Ануш Балаян, у 2022 році ціна на гречку так стрімко вже не зростатиме, але все ж таки зросте ще на 15-20%. Таким чином, вартість кілограма гречки складатиме близько 70 гривень.
Ще одним ціновим рекордсменом року, що минає, стало сало. Вартість “українського наркотику” давно випередила ціни на свиняче м’ясо і тепер стартує від 200 гривень за кіло. При цьому “генеральське” сало йде ще дорожче – 300-350 гривень за кілограм.
Зростання ціни на сало обумовлене не лише підвищенням вартості енергоносіїв і витрат на оплату праці, а й скороченням виробництва цього продукту. Нині виробники вважають за краще розводити м’ясні породи свиней, які швидко дають приріст у вазі.
“Ми практично втратили породу свиней українська біла, а на німецьких прилавках таке м’ясо і сало вдвічі дорожче за інші”, – підкреслила Ануш Балаян.
Наступного року ціна на сало багато в чому залежатиме від ситуації та попиту на ринку. Поки що передбачити її важко. Але те, що вона не стане меншою за нинішні 200 гривень, можна сказати з високим ступенем імовірності.
За таких цін класична гречка зі шкварками, яка раніше вважалася їжею для невибагливих їдців, тепер перейде в розряд делікатесів.
Читайте також:
Джерело: 112ua.tv
4 травня в Україні відзначають Міжнародний день пожежників. Православні вшановують пам'ять мучениці Пелагії та Велику…
Зі свинячої рульки можна приготувати безліч смачних страв. Її можна відварити в пиві, зробити з…
Вартість вантажоперевезення - одне з ключових питань для будь-якого бізнесу, який потребує доставки товарів чи…
Щоб одержати якісні плоди солодкого перцю, необхідно видаляти перші квітки. Це дає можливість розвитку вегетативної…
4 травня лише у деяких областях України очікується прохолодна чи холодна погода, переважно без опадів.
Чи будуть у цей день геомагнітні коливання?