П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЩо буде з цінами на продукти найближчим часом?

Що буде з цінами на продукти найближчим часом?

Этот материал также доступен на русском языке
З настанням осені, з новим урожаєм нас, як правило, очікують і нові ціни на харчові продукти. Дорожчати продовольству, начебто, далі нікуди. Але розслаблятися не варто – цінові сюрпризи ще попереду.

КАРТОПЛЯ: закордон нам допоможе

Картопля цієї осені, за прогнозами експертів, в Україні буде продуктом дефіцитним. Рясні опади не найкращим чином позначилися і на її якості, і на врожаї. Особливо постраждали виробники південних областей країни, зокрема Херсонської області. Там «другий хліб» почав гнити просто на полях – доводилося викопувати картоплю, непридатну для зберігання.

До осені картопля, на жаль, виросла дрібна. Раніше такий урожай переробляли на крохмаль або використовували як корм для худоби. Але цього року його постачають для продажу.

Експерти сподіваються на врожай у північних регіонах України там найближчим часом почнуть збирати пізні сорти картоплі. Після цього стане ясно, чи вистачить вітчизняного продукту або доведеться імпортувати його з інших країн. Втім, сьогодні імпортна картопля і без того витісняє з ринку українську.

Попри невтішний прогноз, ціни на картоплю, скоріш за все, не зростуть. Якщо українські виробники будуть ставити ціну вище 10 гривень, до України негайно почне надходити продукт з Європи, вважають експерти. Цього року там істотно розширено площі під картоплю, і вирощують її в надлишку. Відповідно, ціна на внутрішньому ринку дуже низька. При такому розкладі європейським виробникам вигідніше постачати свою картоплю до України. Тож цієї осені, вважають в Інституті картоплярства, ціна не буде відрізнятися від торішньої – в середньому 13 гривень за кілограм.

ХЛІБ І ЦУКОР: урожай хороший, а ціни високі

Зернових, за прогнозами експертів, цього року зберуть близько 70 млн. тонн. Проте з осені ціни на хлібопродукти в Україні підвищаться знову, вважають аналітики. І хліб буде дорожчати, приблизно, на 1,5% щомісяця. Зростання цін триватиме півроку, а то й довше. Головна причина подорожчання – зростання тарифів на електроенергію для підприємств.

Хлібозаводи обладнані електропечами, які не вирізняються високою енергоефективністю, тому платежі там захмарні.

До того ж ціну на хліб «підштовхне» дорога – попри рекордний урожай – пшениця. Україна – великий експортер зерна, і внутрішні ціни на цей продукт прив’язані до світових. А вони, за прогнозами міжнародних експертів, залишатимуться гранично високими весь наступний сезон.

Очікується цієї осені і збільшення виробництва цукру. Водночас більшість цукрових заводів в Україні вкрай енергомісткі. Тому через зростання цін на енергоносії знижок на солодке ми можемо і не дочекатися. Більше того – не виключеним є нове подорожчання, як мінімум на 5%, припускають експерти.

М’ЯСО: може подорожчати ще

Восени мають намір підвищити ціни і тваринники. Очікується, що м’ясо від курятини до яловичини – подорожчає мінімум на 5 – 10%. Одна з причин зростання цін – підвищення комунальних платежів: у тваринництві використовується багато води і електроенергії.

Плюс треба враховувати і подорожчання кормів. Для тваринництва вони виробляються здебільшого на основі кукурудзи. А вона протягом року б’є рекорди за цінами на світових ринках.  

Щоправда, вважають експерти, подорожчання м’яса в Україні може стримати низька платоспроможність населення. Адже люди вже і так скоротили споживання м’ясної продукції до мінімуму. Яловичину і свинину багато хто взагалі не купує. Тобто тваринникам доведеться вибирати: стримувати ціни або підняти вартість продукту і отримати відчутне зниження продажів. Адже «затискати паски» нам, схоже, далі нікуди.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що буде з цінами на гречку. 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні