Росія запустила Україною 24 “шахеди”, є влучання в енергооб’єкти, — зведення на 22 травня

Обстріли України 22 травня 2024 року

У ніч на 22 травня 2024 року противник атакував 24-ма ударними БпЛА типу Shahed-131/136. Пуски здійснювались із районів Приморсько-Ахтарська та Курська (РФ), а також з території тимчасово окупованого Криму.

Про це повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук.

У результаті протиповітряного бою Силам оборони України вдалося збити усі 24 “шахеди”. Чергову нічну атаку окупантів відбивали мобільні вогневі групи Сил оборони України, підрозділи радіоелектронної боротьби, зенітні ракетні підрозділи та винищувальна авіація Повітряних сил ЗСУ.

Ударні БпЛА знищували у межах Миколаївської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької, Сумської та Одеської областей.

Незважаючи на це, є влучання в енергетичні об’єкти в містах Шостка та Конотоп Сумської області.

Про це повідомили у Сумській ОВА.

“На місцях прильотів працюють всі необхідні служби. Наслідки атаки росіян уточнюються. Ведеться робота по відновленню електропостачання, яке було припинене через ворожий удар”, — розповіли представники влади.

Як повідомили в Генштабі ЗСУ, від початку 21 травня відбулося 94 бойові зіткнення. Російські окупанти атакують наші позиції, використовуючи перевагу в живій силі та техніці. Однак українські воїни стійко боронять рідну землю, рішуче відбивають ворожі атаки та на деяких ділянках контратакують та в результаті покращують тактичне положення.

Протягом доби противник завдав по території України три ракетні удари (із застосуванням трьох ракет), 35 авіаударів (зокрема із застосуванням 48 КАБів) та 367 ударів дронами-камікадзе. Здійснив майже 2800 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

Оперативне зведення Генштабу на 22 травня 2024 року за напрямками

На Харківському напрямку російські загарбники 10 разів намагалися витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Українські воїни відбили шість спроб противника просунутися в напрямку населеного пункту Липці, а також штурм у напрямку Плетенівка – Вовчанськ. Напруженою залишається ситуація в районі Стариці, де відбито одну атаку з напрямку Нової Таволжанки (рф). Ще дві атаки з Бугруватки тривають.

У свою чергу українські захисники контратакують та вживають заходів для посилення стійкості оборони.

На Куп’янському напрямку кількість атак ворога зросла до 12. Тривають бойові зіткнення в районах населених пунктів Синьківка, Іванівка та Новоєгорівка. На напрямку Берестового наші захисники відбили дві штурмові дії противника. Ситуація контрольована, проводяться заходи щодо стабілізації обстановки.

На Лиманському напрямку втрат позицій не допущено. Спроба противника просунутися в районі населеного пункту Терни була придушена.

На Сіверському напрямку наші захисники відбили 10 штурмових дій ворога в районах Білогорівки, Виїмки та Роздолівки. Ще один бій поблизу Білогорівки триває. Агресор успіху не має.

На Краматорському напрямку загалом було відбито 10 атак. Так, російські окупанти п’ять разів безуспішно намагалися вклинитися в оборонні рубежі наших військ у районі Кліщіївки, тричі – біля Андріївки, а також у районах Нового й Іванівського.
На цьому напрямку втрати противника наразі становлять 135 осіб та 50 одиниць техніки. Зокрема знищено танк, два БТРи та пошкоджено станцію РЕБ «Бурелом».

Покровський напрямок залишається найгарячішим на всій лінії бойового зіткнення. Від початку доби кількість ворожих штурмів зросла до 37. Противник 15 разів намагався просунутись від Очеретиного в напрямках Новоолександрівки, Калинового, Прогресу, Євгенівки, тривають важкі бої. Крім того, російські загарбники не полишають спроб прорвати нашу оборону в районі Новоселівки Першої, Сєвєрного та Нетайлового. На окремих ділянках ситуація вимагає від наших військ проведення маневру. Силами оборони вживаються заходи для відсічі ворогу та стабілізації обстановки.

На Курахівському напрямку наші оборонці продовжують придушувати активність противника, який з початку доби двічі невдало атакував наші позиції.

На Времівському напрямку ситуація значних змін не зазнала, однак агресор у районі Старомайорського зосередив значну кількість засобів вогневого ураження та збільшив його інтенсивність. Проводяться заходи зі стабілізації обстановки.

На Придніпровському напрямку ситуація змін не зазнала. На Торецькому, Гуляйпільському та Оріхівському напрямках противник сьогодні активних наступальних дій не проводив.

Українські воїни завдають ворогу вогневого ураження, виснажуючи його по всій лінії фронту.

Вас також можуть зацікавити новини:

Українців можуть позбавити пенсійних виплат: названо причини

Незалежно від місця перебування: до якого віку потрібно оновлювати свої військово-облікові дані (відео)

Новое на сайте

  • Новини

Магнітні бурі на понеділок, 1 липня 2024 року

Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня?

30/06/2024 20:59
  • Новини

Гороскоп на тиждень з 1 по 7 липня: гарний час для ораторів та благодійності

Липень принесе нам усім ще більше літа та приємних вражень. Але й неприємні сюрпризи також…

30/06/2024 19:46
  • Статті

Захищаємось від аномально спекотних днів: прості, але дуже дієві поради можуть навіть життя врятувати

Якщо ви погано переносите спеку, то прислухайтеся до кількох порад людей, які жили тривалий час…

30/06/2024 18:58
  • Статті

Вибираємо мед: на що потрібно звернути увагу, перевіряючи якість рідкого меду

Мед можна вважати природним цукрозамінником. Однак перед покупкою потрібно бути впевненим у його якості.

30/06/2024 17:50
  • Статті

Робота в Польщі без досвіду: ваш трамплін у європейське життя

Думаєте, що без досвіду роботи дорогу до Європи закрито? Помиляєтесь!Польща вітає енергійних новачків, пропонуючи їм…

30/06/2024 17:21
  • Статті

Краса і здоров’я: як втрачати вагу, не завдаючи шкоди організму

Правильно схуднути не так просто; як це зробити правильно.

30/06/2024 16:54