Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаРізнеЧи потрібні новорічні свята в умовах війни

Чи потрібні новорічні свята в умовах війни

Этот материал также доступен на русском языке
Незабаром Новий рік, а війна все ще не припиняється – гинуть люди, знищуються міста і села.

Чи доречно радіти у цей час, чи потрібні нам сьогодні новорічні свята – що думають з цього приводу психологи.

Свято надії

Чи святкувати Новий рік у воєнних умовах? Відповісти на це запитання кожен має сам для себе, вважає психолог Маргарита Карабіцина.

Для багатьох зустріч Нового року – незмінна традиція.

По-перше, Новий рік – це підбиття підсумків. Це необхідна і корисна “операція”. Вона допомагає нам знайти помилки, проаналізувати їх, зробити висновки, як уникнути їх у подальшому. І дозволяє порадіти успіхам і перемогам. А отже, «розправити крила» для подальшого польоту, зазначає психолог.

По-друге, ми чекаємо на зустріч «нульової» позначки відліку часу – початку нового життя з новими планами і надією на краще. І, звичайно, згадуємо усіх, хто не з нами, – тих, на кого чекаємо і не можемо зараз обійняти. Тих, хто залишив цей світ і перейшов у Вічність.

– Війна змінює багато чого. Вона позбавляє радості – стирає посмішки з наших облич, приносить сльози та біль. Але вона не може позбавити нас надії, – вважає Маргарита. – І мені здається, що Новий рік під час війни набуває статусу саме свята надії.

Подарунки для радості та користі

Дарувати новорічні подарунки потрібно навіть під час війни, переконана психолог Анастасія Ратушна. Адже святкова атмосфера з обов’язковими сюрпризами має терапевтичний ефект і відволікає від стресових ситуацій, що нас щільно обступили.

Обмірковувати, вибирати, готувати подарунки – важливий терапевтичний процес, – розповідає Анастасія. – У цей момент людина переживає дві емоції: “я даю щось важливе, приємне, цінне” і “я включена у стосунки”. А потреба бути частиною стосунків і соціуму – одна з базових у людини як соціальної істоти.

Подарунки на свято – це ще й підтримка традицій, сімейних звичаїв, які поєднують нас.

– Під час таких кризових часів, як війна, важливо підтримувати близьких. А подарунок – знак поваги та підтвердження, що життя триває, – наголошує психолог.

– Подарунки, – розповідає Анастасія, – можна поділити на два типи: для радості – те, що людині подобається, чого вона хоче; практичні – те, що допомагає полегшити життя та роботу.

У мирний час етикет дарування фокусувався на бажаннях та уподобаннях одержувача. Під час війни пріоритети зміщуються. Практичні подарунки стали доречнішими. Під час блекауту, наприклад, можна подарувати свічки тривалого горіння, теплі ковдри, ліхтарі й навіть газовий пальник.

Про «провину вцілілого» і раціональність витрат

Багато хто, кому вдалося опинитися в безпеці під час війни, відчувають синдром «провини вцілілого». Як можна святкувати Новий рік, коли наші захисники ризикують власним життям та здоров’ям? І, можливо – тієї ж миті, коли ми п’ємо шампанське?

Такі думки ніяк не допомагають нашим захисникам та захисницям, переконаний психолог Олексій Відіш. А лише свідчать про внутрішнє переживання почуття провини або інших негативних емоцій, з якими слід працювати.

Важко знайти серед наших захисників та захисниць тих, хто хотів би, щоб ми зупинили своє життя і нічого не святкували, доки триває війна, – зазначає психолог. – А ось тих, хто щиро радіє маленьким святам у тилу, – значна більшість. Тому що саме вони нагадують про мирне життя і про те, за що власне і воює наш народ.

Більш раціональним аргументом проти новорічних урочистостей є витрати на організацію свят. Адже грошам, витраченим на ялинки, прикраси, подарунки, застілля, під час війни можна знайти практичніше застосування. І не секрет, що захисникам України постійно потрібна наша фінансова допомога.

–  цим важко не погодитися, – визнає Олексій. – У той же час подія, яка здатна підтримати морально, можливість зібратися в компанії – дуже важлива для нашого психологічного стану. І не можна сказати, що це «невчасно». Хоча, звісно, святкування не може бути відірвано від реальності, де наша країна перебуває. І сприйняття ситуації у різних людей може значно відрізнятися.

Нове на сайті