Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаСтаттіСкільки українців планують зараз переїжджати – висновки соціологів

Скільки українців планують зараз переїжджати – висновки соціологів

Этот материал также доступен на русском языке
Абсолютна більшість громадян в Україні не збирається переїжджати, з'ясували соціологи. Серед тих, хто хоче переїхати, лише 20% респондентів збираються за кордон, зазначили у КМІС.

Незважаючи на те, що в черговий раз Росія завдала ракетного удару по Україні та використала десятки дронів, понад 90% українців не мають наміру переїжджати з цього місця проживання.

З респондентів 91% не збирається залишати нинішнє місце проживання, а серед тих, хто все ж таки має такий намір, 71% вказали про переїзд у межах України (найбільше – на захід країни або “додому”), лише 20% – за кордон, Про це свідчать результати сьомої хвилі всеукраїнського соціологічного дослідження на тематику місцевого самоврядування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у жовтні-листопаді 2022 року.

Також дослідження продемонструвало, що значна міграція у перші місяці повномасштабної війни не викликала великої соціальної напруги у громадах. 72% постійних жителів та мешканок приймаючих громад позитивно ставляться до внутрішньо переміщених осіб (ВПО), тоді як лише 6% негативно, а решта нейтрально. Четверо з п’яти (81,8%) опитаних допомагали ВПО у своїй громаді. При цьому 77,5% ВПО відчувають позитивне ставлення до себе, всього 3% – негативне, інші говорять про нейтральне ставлення до себе.

Опитування проводилося на замовлення Програми Ради Європи “Децентралізація та реформа публічної адміністрації в Україні” у співпраці з Міністерством розвитку громад та територій України та у координації з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Дослідження проводилося на всій території України, крім територій, які вже були тимчасово окуповані станом на 23 лютого 2022 року. Для аналізу використовувалися дві вибірки: загальноукраїнська (2000 інтерв’ю) та внутрішньо перемішані особи (701 інтерв’ю). Похибка не перевищує 2,4% для всеукраїнської вибірки та 4,1% для вибірки ВПО.

Наприкінці жовтня було опубліковано опитування, проведене аналітичним центром міжнародної компанії з працевлаштування Gremi Personal, згідно з яким 67% громадян України планували залишитися на батьківщині взимку, незважаючи на ворожі удари по енергосистемі.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець повідомляв, що з нашої держави під час повномасштабної війни з Росією вже виїхало понад 14 мільйонів осіб.

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні