Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКоли дорівняють виплати всім чорнобильцям?

Коли дорівняють виплати всім чорнобильцям?

Этот материал также доступен на русском языке
Розрахунок пенсій за інвалідністю для ліквідаторів проводиться з урахуванням заробітної плати за роботу в зоні відчуження.

«Я учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, інвалід другої групи. У травні 1986 року був направлений від підприємства в зону ЧАЕС. Читав у газеті, що Комітет Верховної Ради з питань екологічної політики підтримав законопроекти №4555 і №4555-1. Ці документи дають право всім чорнобильцям отримувати пенсію в п’ятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня відповідного року. У 2019 році таке право з’явилося лише у чорнобильців, які були призвані на ліквідацію аварії через військкомати. Чи підвищать пенсію чорнобильцям, які були відправлені до зони ЧАЕС від підприємств?

Левченко Н.К., м. Черкаси»

Які норми діють зараз?

Нагадаємо, що питання призначення і розрахунку пенсій сьогодні регулюється передусім Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №796-XII від 28 лютого 1991 року (з численними змінами) та Постановою Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №1210 від 23 листопада 2011 року (в редакції від 1.07.2019 р.).

Ці нормативні документи передбачають, що розрахунок пенсій з інвалідності для ліквідаторів проводиться з урахуванням заробітної плати за роботу в зоні відчуження. Віднедавна для ліквідаторів з військовослужбовців передбачено додаткову норму, згідно з якою пенсію можна розрахувати виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати в Україні, встановленої на початок року. Уточнимо, що в даному разі не йдеться про те, що розмір такої пенсії складає рівно п’ять мінімальних зарплат. У зазначеній постанові прописано спеціальну формулу. Пенсія, обчислена за даною формулою, буде однозначно нижчою п’яти мінімальних зарплат, але може бути вищою, ніж пенсія, прорахована за старою формулою. Нова формула може бути корисна і тим, хто зіткнувся зі складнощами при підтвердженні зарплати за роботу в зоні відчуження.

Водночас постало питання про несправедливість щодо ліквідаторів, які нарівні з військовослужбовцями працювали в зоні відчуження. В результаті у Верховній Раді було зареєстровано одразу два законопроекти, які передбачають внесення змін до зазначеного вище закону, щоб право отримувати пенсію за інвалідністю з урахуванням п’ятикратного розміру мінімальної пенсії мали всі ліквідатори – і військові, і цивільні.

Що та коли пропонують змінити?

Законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» №4555 був внесений на розгляд Кабінету Міністрів і зареєстрований 29 грудня 2020 року. Був представлений і альтернативний законопроект №4555-1 від 18 січня 2021 року з аналогічною назвою. Обидва документи передбачають розширити право отримувати пенсію за оновленою формулою і для цивільних осіб. Крім того, в законопроекті №4555-1 йдеться не лише про зміну розрахунку пенсії, але і про деякі пільги для чорнобильців. Передбачається, що зміни до Закону мають набрати чинності відразу після його опублікування, хоча ще треба внести зміни до закону про держбюджет.

Законопроект №4555 стосується лише розрахунку пенсій, і там прописано, що він має набрати чинності лише 2022 року. Висновки бюджетного комітету Верховної Ради аналогічні: обидва законопроекти не можуть бути реалізовані раніше 2022 року, а то і 2023 року, бо потребують додаткових витрат. Так чи інакше профільний комітет Верховної Ради з питань соціальної політики рекомендував до розгляду лише законопроект №4555, а законопроект №4555-1 відхилив.

Коли верстався номер. Верховна Рада в першому читанні ухвалила законопроект №4555. Але навіть якщо документ затвердять остаточно, зміни наберуть чинності не раніше ніж наступного року.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні