П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниДеяким українцям пропонують призначити пенсії заднім числом – підготовлено законопроект

Деяким українцям пропонують призначити пенсії заднім числом – підготовлено законопроект

Этот материал также доступен на русском языке
У Верховній Раді розглядається законопроект про призначення пенсійних виплат заднім числом.

Про це повідомили у Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики.

У Комітеті радять ухвалити проект Закону про внесення зміни до Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” про призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території чи території, де ведуться бойові дії.

Проблема полягає в тому, що особи, які досягли пенсійного віку або стали особами з інвалідністю та проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, через незалежні від них причини не можуть безпосередньо звернутися до органів Пенсійного фонду України у зв’язку з тимчасовою неможливістю здійснювати свої повноваження такими органами на тимчасово окупованих територіях, а через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України можливості подати заяву та підтверджуючі документи не мають можливості через відсутність на окупованих територіях інтернет-зв’язку та мобільного зв’язку.

Таким чином, зазначені особи з об’єктивних причин позбавлені можливості звернутися за призначенням пенсії у встановленому на даний час порядку.

Тому автори ініціативи пропонують призначати пенсії за віком та інвалідністю незалежно від терміну звернення людини до ПФУ, якщо право на таку пенсію отримано після 24 лютого 2022 року. Відповідну норму хочуть зробити тимчасовою, поки діє воєнний стан в Україні та ще три місяці після його завершення.

Пенсію пропонують призначити заднім числом з настання цього права, незалежно від дати звернення. Якщо громадянин залишає небезпечну територію або цю територію повернули під контроль України, пенсію призначать з досягнення пенсійного віку, навіть якщо не вклалися у звичайні терміни звернення.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які пільги та доплати належать пенсіонерам у сільській місцевості.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні