Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкі пільги та доплати до пенсії належать пенсіонерам у сільській місцевості?

Які пільги та доплати до пенсії належать пенсіонерам у сільській місцевості?

Этот материал также доступен на русском языке
Пенсійне забезпечення працівників підприємств сільського господарства має низку особливостей, що стосуються, зокрема, визначення пільгових категорій працівників, стажу, документального підтвердження.

Пенсії для трактористів

Чоловіки, які працювали трактористами-машиністами і безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах і радгоспах, а нині на підприємствах сільського господарства, мають право на пенсію після досягнення 55 років за наявності страхового стажу не менше 30 років, не менше 30 років, на зазначеній роботі. За чинним законодавством для цього було достатньо мати лише 25 років загального стажу, але поступово планку стали піднімати. Наразі завершується перехідний період.

У період з 1 квітня 2023 по 31 березня 2024 вимагатимуть вже 29,5 років, а з 1 квітня 2024 – 30 років.

При оформленні дострокової пенсії тракторист повинен надати довідку, де зазначено про безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції (якщо такого докладного запису немає у трудовій книжці). До таких людей, зокрема, належать працівники, оформлені на роботу трактористами-машиністами, які мають відповідні посвідчення і постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах протягом повного сезону сільськогосподарських робіт у рослинництві та тваринництві.

Єдина назва професії «тракторист-машиніст» була введена в 1961 році. Вона охоплює такі професії: бульдозерист; бульдозерист-скреперист; грейферист; комбайнер; машиніст скрепера, скреперист; машиніст екскаватора, самохідної широкозахватної сінокосарки; механік-комбайнер; тракторист; тракторист-бульдозерист. Бригадири тракторних бригад можуть користуватися правом на цю пенсію, якщо вони виконують роботу в сільському господарстві за перерахованими професіями.

Пенсії дояркам та свинаркам-операторам

Жінки, які працювали доярками (операторами машинного доїння), свинарками-операторами в колгоспах, радгоспах, а зараз — на підприємствах сільського господарства, мають право на пенсію після досягнення 55 років і при наявності стажу на зазначених роботах не менше.

Раніше такі жінки йшли на пенсію в 50 років, але коли пенсійний вік підняли до 60 років, вирішили відстрочити і призначення дострокових пенсій. При оформленні такої пенсії жінкам необхідно надати довідку про виконання встановлених норм обслуговування. Під нормою обслуговування розуміється кількість голів корів або свиней, закріплених за робітницею, яких вона зобов’язана обслужити протягом установленого робочого дня (зміни) в певних організаційно-технічних умовах.

Пенсії багатодітним сільським жінкам

Жінки, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховували п’ятьох і більше дітей, мають право на пенсію незалежно від віку та трудового стажу. Йдеться про виховання дітей до 14-річного віку, у тому числі усиновлених. У разі права на пенсію фактично виникає після досягнення п’ятою дитиною 14 років. Така пенсія призначається жінкам, зайнятим на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві в колгоспах, державних господарствах, міжгосподарських підприємствах, кооперативах, орендних колективах, а також у фермерських та інших господарствах незалежно від форм власності та господарювання. Нагадаємо, що для решти багатодітних жінок діє дещо інша норма. Вони мають право на пенсію при досягненні 50 років за наявності не менше 15 років страхового стажу. Норма стосується матерів, які народили п’ятьох або більше дітей і виховали їх до шестирічного віку. Така вже норма стосується матерів осіб з інвалідністю з дитинства або тяжко хворих дітей (на орфанні захворювання), яким не встановлена інвалідність.

Джерело: Соцплатформа

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні