Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаДогляд за хворою людиною: стаж і доплати                                             

Догляд за хворою людиною: стаж і доплати                                             

Этот материал также доступен на русском языке
До стажу за певних умов справді може зараховуватися період догляду за особою, яка досягла пенсійного віку.

«Прошу роз’яснити питання зарахування до загального стажу часу догляду за хворою дружиною.

У травні 2007 року у моєї дружини стався інсульт. З того часу вона повністю паралізована і цілодобово потребує стороннього догляду. Я був призначений опікуном дружини. Жодної оплати щодо догляду за хворим не отримую. Проте лікарі сказали, що є закон, який дає право на оплату і зарахування часу догляду за хворою людиною у трудовий стаж. Куди мені звертатися?

Гаркавий М.П., ​​надіслано електронною поштою».

До стажу за певних умов справді може зараховуватися період догляду за особою, яка досягла пенсійного віку, і яка, згідно з медичним висновком, потребує постійного стороннього догляду.

Зараховується це лише людям працездатного віку, які при цьому не працюють і отримують від держави компенсацію на догляд. Все це передбачено статтею 11 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

У вашому випадку двох умов з трьох не дотримано, тому період догляду за дружиною в стаж не зарахують. Ви вже самі є пенсіонером і при цьому, як зазначено у листі, не отримуєте жодної доплати за догляд.

Навіть якби ви отримували компенсацію, у стаж це вам все одно не зарахували б, оскільки на пенсіонерів ця норма не поширюється, адже люди, які досягли пенсійного віку, вже не вважаються працездатними.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

ВІД РЕДАКЦІЇ

 Лікування завжди потребує великих витрат, тому рекомендуємо автору листа звернутися до управління соціального захисту і уточнити питання щодо отримання компенсаційної виплати. Її призначають родичам, які здійснюють догляд за хворим (у вашому випадку – за людиною з інвалідністю 1 групи). Норми, що застосовуються в цій ситуації, прописані у Постанові Кабінету Міністрів «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі» № 859 від 23 вересня 2020 року. Розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу з розрахунку на місяць, встановленим законом на 1 січня, та середньомісячним сукупним доходом людини, яка надає соціальні послуги.

Раніше опубліковано: Компенсація на догляд: кому виплати не призначать?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні