Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеРосійські бомбардувальники, війська, мігранти: що діється біля українських кордонів?

Російські бомбардувальники, війська, мігранти: що діється біля українських кордонів?

Этот материал также доступен на русском языке
США попередили європейців, що Росія, можливо, готує вторгнення в Україну. Американці вважають, що дії росіян нагадують підготовку до окупації Криму у 2014 році.

Російські війська пересуваються потай, ночами, а стратегічна авіація імітує бомбардування на білоруському полігоні. Давайте розберемося, що діється поблизу українських кордонів і чого варто очікувати.

Навіщо росіяни використовують бомбардувальники? Кого вони збираються бомбардувати?

У Москві заявили, що польоти російської авіації не спрямовані проти інших країн. Бомбардувальники відпрацьовували умовні удари по наземних цілях. Тренування провели на білоруському полігоні «Ружанський», що розташований за 90 км від українського кордону. Білоруські військові повідомили, що тепер російські бомбардувальники патрулюватимуть небо регулярно. Це зроблено, щоб адекватно реагувати на ситуацію як у повітрі, так і на землі, йдеться у прес-релізі білоруського міністерства оборони.

 

Польоти російської авіації відбуваються на тлі загострення ситуації з мігрантами. Польський прем’єр Матеуш Моравецький звинуватив Лукашенка та Путіна в цілеспрямованій атаці на Польщу. Наплив мігрантів — це вистава з метою посіяти хаос, бо людей використовують як живий щит. Варто зазначити, що росіянам не звикати завдавати ударів з повітря. Їхня авіація постійно проводить військові операції в Сирії. Лише у першій половині жовтня спостерігачі зафіксували 380 авіаударів. Буквально вчора внаслідок нальоту російської авіації на північному заході Сирії загинуло 5 цивільних, серед них троє дітей.

Мігранти з Білорусі можуть прорватися до України?

Такі побоювання є, тож Україна зводить ще одну «стіну». За словами заступника міністра внутрішніх справ Євгена Єніна, вже прораховано можливі напрямки, якими мігранти можуть прорватися. На цих ділянках встановлюють спецтехніку та збільшують штат для охорони кордону. Використовуватимуть службових собак, а також безпілотники. Колишній український посол у Білорусі Роман Безсмертний вважає, що Україна може стати наступною жертвою у цій міграційній кризі — за цим стоїть Кремль, а не Лукашенко. Ще за радянських часів розробляли механізми «мігрантських штурмів» щодо європейських країн. Тоді СРСР тісно працював із диктаторськими режимами Близького Сходу та Африки, щоб послабити Європу. Наразі Путін використовує цю тактику для розколу Євросоюзу, наголосив Роман Безсмертний.

 

Нагадаємо, що довжина українсько-білоруського кордону становить понад тисячу кілометрів. Жодних парканів з колючого дроту, як на кордоні Польщі та Білорусі, поки що не зводили.

Російські війська далі скупчуються на кордоні з Україною?

Це справді так. Але тепер дії росіян зовсім не схожі на навчання. За даними розвідувального агентства Janes, Росія перекидає війська на плацдарми поряд з українськими кордонами. Переміщення людей та техніки часто відбуваються ночами, на відміну від того, як це було минулої весни. Тоді російські війська нарощували свої сили демонстративно. В агентстві зазначають, що зараз дії росіян не схожі на звичайну ротацію.

 

В Офісі Президента тривалий час не коментували заяву американців про скупчення російських військ. Після того як до Москви приїхав директор ЦРУ, щоб попередити росіян про те, що США уважно стежать за переміщеннями військ біля українського кордону, президент Зеленський записав відеозвернення. Він заявив, що українська армія та розвідка готові до будь-якого сценарію. “Весь світ чітко бачить, хто саме хоче миру, а хто концентрує майже 100 тисяч військових на нашому кордоні”, – заявив президент Зеленський.

Андрій Горін

Раніше опубліковано: Байден заявив Путіну про тверду підтримку України з боку США

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні