Неділя, 16 Червня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіДепутати прийняли важливі зміни щодо земельних ділянок та паїв: що потрібно знати

Депутати прийняли важливі зміни щодо земельних ділянок та паїв: що потрібно знати

Этот материал также доступен на русском языке
Як не втратити право на земельну ділянку чи пай? Що потрібно знати власникам землі про нові зміни у законодавстві.

Період приватизації земельних ділянок та паїв в Україні продовжили. Відповідний законопроєкт №11150 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів власників земельних часток (паїв), а також застосування адміністративної процедури у сфері земельних відносин” ухвалила Верховна Рада 22 травня.

Про це повідомляється на сайті ВРУ.

Раніше ми розповідали, який новий податок хочуть запровадити в Україні.

Що було до ухвалення закону

До ухвалення закону власники земельних ділянок та паїв або їх спадкоємці мали оформити право власності на них до 31 грудня 2024 року. Інакше це право втрачали.

Але оскільки оформлення — процес не швидкий, а також у зв’язку з воєнними діями велика кількість українців не встигла приватизувати землю.

Що передбачає новий закон

Згідно з новим законом, українці отримали три додаткові роки для оформлення землі — зробити це потрібно до 1 січня 2028 року. У разі неоформлення вважатиметься, що власники відмовилися від своєї землі і вона перейде у власність держави чи територіальної громади.

Також ухвалений закон передбачає низку інших змін:

  • клопотання про надання земельних ділянок державної, комунальної власності у власність або користування обов’язково мають подаватися письмово;
  • сертифіковані інженери-землеупорядники знову повинні обов’язково проходити підвищення кваліфікації (цю норму було припинено на час воєнного стану);
  • до 2026 року продовжили пілотний проєкт з внесення відомостей до Державного земельного кадастру сертифікованими інженерами-землеупорядниками;
  • землекористувачам дозволили розміщувати без здійснення капітального будівництва об’єкти рекреаційної інфраструктури, а також інженерної інфраструктури, необхідної для їхнього функціонування та обслуговування.

Вас також можуть зацікавити новини:

Пенсію на банківську картку просто так не зарахують: Пенсійний фонд назвав вимоги  

Пенсіонерам почали повертати гроші: Пенсійний фонд визнав помилку (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні