Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіРежим «без паперів» у дії. Чим це загрожує пенсіонерам ?

Режим «без паперів» у дії. Чим це загрожує пенсіонерам ?

Этот материал также доступен на русском языке
У середині липня президент підписав закон «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг» № 1689- IX.

З 1 вересня в Україні офіційно введуть режим «без паперів», і люди зможуть отримувати електронні послуги без надання паперових документів, якщо їхню інформацію вже занесено до електронного реєстру. Про які послуги йдеться і як це торкнеться пенсіонерів?

Режим «без паперів»: що це таке?

Згідно з положеннями нового закону, чиновники жодного державного органу не зможуть вимагати у людини паперових довідок і посвідчень, якщо аналогічна інформація буде внесена до державного реєстру. Але деякі документи в реєстрі можуть бути відсутніми. Наприклад, там може не бути довідок, виданих недержавними організаціями. У такому разі надання паперового документа теж не буде потрібне: досить подати дані з паперового документа в заяві або ж прикріпити копію такого документа. За потреби відвідувач зможе надати електронне зображення такого документа (сфотографувати або відсканувати його і завірити електронним підписом).

В уряді впевнені, що завдяки режиму «без паперів» людям стане легше оформляти документи, а корупція буде остаточно знищена. Тепер не доведеться бігати по кабінетах і нудитися півдня в черзі, щоб отримати довідку, а органи влади повинні будуть самі шукати документи й інформацію.

Цілком закінчити перехід в електронний режим передбачається до листопада 2021 року.

Для пенсіонерів будуть винятки

Яким би чудовим, на перший погляд, не був новий закон, не всі пенсіонери зможуть скористатися тими можливостями, які він пропонує. Адже не всі літні люди мають смартфони і користуються Інтернетом. Що ж робити тим, хто погано розбирається в сучасних гаджетах або не має їх взагалі?

Ми зв’язалися з працівниками Пенсійного фонду і з’ясували, що для пенсіонерів після набрання законом чинності практично нічого не зміниться. Для них збережуться обидва варіанти надання документів – і електронний, і паперовий. Іншими словами, якщо у людини немає електронної версії якоїсь довідки або посвідчення, вона цілком може скористатися паперовим оригіналом. Якщо ж буде бажання оцифрувати пенсійні папери, пенсіонер зможе звернутися до молодших родичів або до працівників Пенсійного фонду, які допоможуть йому в цьому.

Оформити пенсію та субсидію можна через Інтернет

На порталі «Дія» є понад 70 онлайн-послуг для жителів України, а незабаром до них додасться ще декілька. Зараз в електронному форматі, наприклад, можна укласти декларацію з сімейним лікарем, подати заяву на оформлення пенсії або субсидії. А у другій половині серпня в усіх держустановах України повинні приймати е-паспорт (цифровий документ) із застосунку «Дiя».

Раніше опубліковано: Кабмін: мінімальна зарплата підвищується. — Торкнеться кожного

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні