П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіКому збільшить пенсію прожитковий мінімум?

Кому збільшить пенсію прожитковий мінімум?

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада взяла за основу законопроект про новий розрахунок прожиткового мінімуму. Що передбачає цей документ і чи зростуть після його ухвалення наші доходи?

Обчислять від середньої зарплати

Сьогодні від прожиткового мінімуму залежить розмір мінімальної пенсії, соціальних виплат і ще понад сто бюджетних витрат. І якщо законопроект ухвалять остаточно, ці зміни торкнуться кожного.

Документ передбачає прив’язку прожиткового мінімуму до середньої зарплати. Цього року, згідно з законопроектом, він має дорівнювати 40% заробітної плати. Тобто якщо зараз вона становить 13 тисяч 543 гривні, то прожитковий мінімум має бути 5417 гривень – а не 2379 гривень (з 1 липня), як зараз. І надалі – щорічно підвищуватися на 1%. Тож до 2031 року прожитковий мінімум має скласти половину середньої зарплати.

Як прожити на мінімум?

Те, що прожиткового мінімуму, встановленого на сьогодні, для життя недостатньо, визнають і експерти, і чиновники. Зараз на ці гроші можна або оплатити комуналку в однокімнатній квартирі у неопалювальний сезон, або зробити два ПЛР-тести, або купити продуктів на два тижні. Прожити місяць явно не вийде. У Міністерстві соціальної політики підрахували, що для цього буде потрібно як мінімум 4100 гривень.

Викликає питання і споживчий кошик, який враховується в обчисленні прожиткового мінімуму. До нього, наприклад, внесено одні туфлі на два роки, одні зимові черевики на три роки, по одному костюму, краватці, джемперу і штанах на рік. Також вважається, що за рік ми використовуємо дві зубні щітки і 12 рулонів туалетного паперу. Чи відповідає це дійсності, судіть самі.

Збільшаться соцвиплати?

На те, що в Україні надто низький прожитковий мінімум, який не відповідає дійсності, не раз вказувала і Міжнародна організація праці. Тому Верховна Рада зрештою взяла до розгляду відповідний законопроект. Як хочуть змінити ситуацію?

Пропонується відв’язати прожитковий мінімум від державних виплат – соціальних, наприклад. А це означає, що як би його не підвищували – соцвиплати при цьому збільшаться ненабагато. Отже, вважають експерти, прожитковий мінімум, по суті, має стати показником бідності: чи достатньо доходів отримує певна сім’я, а чи їй потрібна допомога.

Податки обіцяють знизити, а пенсії – підняти

Серед новацій неоподатковуваний мінімальний дохід домогосподарств. Він має замінити зрозумілі нам податок на доходи фізосіб (ПДФО) і військовий збір, які зараз сплачуються з усіх видів доходу.

Спочатку неоподатковуваний мінімальний дохід домогосподарств стартуватиме з прожиткового мінімуму в 44% (близько 2500 гривень на місяць). А потім щорічно збільшуватися на 2%. До 2041 року, якщо дохід сім’ї дорівнюватиме прожитковому мінімуму, податки обіцяють не стягувати. Фахівці кажуть, що така схема оподаткування працює в багатьох цивілізованих країнах.

Подібний підхід пропонується застосовувати і до розрахунку пенсій: 44% від прожиткового мінімуму у 2021 році і 100% до 2041-го. Зараз прожитковий мінімум для непрацездатних осіб – 1854 гривні. Стільки ж становить і мінімальна пенсія.

Тобто в разі збільшення прожиткового мінімуму приблизно до 5000 гривень мінімальна пенсія складе на першому етапі 2200 гривень (44% від 5000 грн.).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні