Новини

Чим небезпечна молода картопля і кому її не можна вживати – багато хто навіть не здогадується

Молоду картоплю легко відрізнити від старої. Її шкірка тоненька, майже прозора, легко відстає від коренеплоду і часто має яскраве забарвлення.

Раніше ми розповідали, як правильно вирощувати картоплю.

Користь молодої картоплі

Улюблений багатьма коренеплід багатий на біофлавоноїди – сполуки, які підтримують еластичність капілярів, продовжують молодість організму. Молода картопля також містить низку мінеральних речовин, вітаміни групи А, В, а також багато вітаміну С. Для порівняння, у старій картоплі цього вітаміну втричі менше.

Через малу кількість простих цукрів і практично відсутність жирів і холестерину молода картопля показана в низькокалорійних раціонах. Крім того, вона містить органічні кислоти і клітковину, які корисні для травлення.

Кому не можна молоду картоплю

Усі перелічені переваги стосуються картоплі, яка вирощена природнім способом без застосування хімічних добрив. Якщо ви самостійно виростили цей коренеплід або впевнені в добросовісності продавця, можете сміливо споживати продукт і годувати ним дітей.

Однак, варто розуміти, щоб встигнути виростити молоду картоплю до сезону високої ціни, чимало виробників нехтують правилами. Надмірне підживлення мінеральними добривами, недотримання термінів збирання після обробки фунгіцидами та інсектицидами (засоби від хвороб і шкідників городніх культур) роблять картоплю більше шкідливою, аніж корисною. Тому придбану в магазині або на ринку в невідомих продавців молоду картоплю не можна вживати людям, які хворіють, дітям та вагітним жінкам. Усім іншим варто обмежити такий продукт у своєму меню.

Чим шкідлива молода картопля

Нітрати, які накопичуються у картоплі через недотримання агротехніки, чинять згубну дію на організм людини. У процесі хімічних реакцій вони набувають канцерогенних властивостей і можуть викликати злоякісні утворення. Саме коренеплоди, овочі, фрукти та ягоди є основним джерелом надходження нітратів до організму людини.

Через 4-6 годин після вживання продуктів, багатих на нітрати, можна помітити симптоми нітратного отруєння: нудота, діарея, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок. У цей час людина відчуває слабкість, тахікардію, іноді навіть запаморочення і болі в потилиці.

Новое на сайте

  • Статті

Як записатися до лікаря онлайн: покрокова інструкція

Попередній запис на конкретну дату — найзручніший і найменш витратний за часом спосіб потрапити на…

31/07/2025 21:58
  • Новини

Відстрочка не є забороною: чоловіки можуть виїжджати за межі України

Незважаючи на військовий стан, значна кількість українців чоловічої статі все ще має законне право на…

31/07/2025 20:59
  • Новини

Штрафи за торгівлю без чеків зростуть: про що чем треба знати

З 1 серпня підприємці Державна податкова служба посилює контроль і закликає бізнес суворо дотримуватись правил…

31/07/2025 19:59
  • Новини

Ситний перекус: картопляні сирники замість солодких

Якщо ви не шанувальник солодкої випічки або просто шукаєте нову страву на сніданок або вечерю,…

31/07/2025 18:41
  • Статті

Психологічне цькування на роботі: що робити і куди звертатися

Психологічне цькування на роботі може руйнувати здоров'я та кар'єру. Закон на вашому боці – важливо…

31/07/2025 17:37
  • Статті

Разова грошова виплата до 24 серпня: хто і скільки отримає

До 24 серпня – до Дня Незалежності України – держава традиційно виплатить разову допомогу кільком…

31/07/2025 16:54