Новини

Чим небезпечна молода картопля і кому її не можна вживати – багато хто навіть не здогадується

Молоду картоплю легко відрізнити від старої. Її шкірка тоненька, майже прозора, легко відстає від коренеплоду і часто має яскраве забарвлення.

Раніше ми розповідали, як правильно вирощувати картоплю.

Користь молодої картоплі

Улюблений багатьма коренеплід багатий на біофлавоноїди – сполуки, які підтримують еластичність капілярів, продовжують молодість організму. Молода картопля також містить низку мінеральних речовин, вітаміни групи А, В, а також багато вітаміну С. Для порівняння, у старій картоплі цього вітаміну втричі менше.

Через малу кількість простих цукрів і практично відсутність жирів і холестерину молода картопля показана в низькокалорійних раціонах. Крім того, вона містить органічні кислоти і клітковину, які корисні для травлення.

Кому не можна молоду картоплю

Усі перелічені переваги стосуються картоплі, яка вирощена природнім способом без застосування хімічних добрив. Якщо ви самостійно виростили цей коренеплід або впевнені в добросовісності продавця, можете сміливо споживати продукт і годувати ним дітей.

Однак, варто розуміти, щоб встигнути виростити молоду картоплю до сезону високої ціни, чимало виробників нехтують правилами. Надмірне підживлення мінеральними добривами, недотримання термінів збирання після обробки фунгіцидами та інсектицидами (засоби від хвороб і шкідників городніх культур) роблять картоплю більше шкідливою, аніж корисною. Тому придбану в магазині або на ринку в невідомих продавців молоду картоплю не можна вживати людям, які хворіють, дітям та вагітним жінкам. Усім іншим варто обмежити такий продукт у своєму меню.

Чим шкідлива молода картопля

Нітрати, які накопичуються у картоплі через недотримання агротехніки, чинять згубну дію на організм людини. У процесі хімічних реакцій вони набувають канцерогенних властивостей і можуть викликати злоякісні утворення. Саме коренеплоди, овочі, фрукти та ягоди є основним джерелом надходження нітратів до організму людини.

Через 4-6 годин після вживання продуктів, багатих на нітрати, можна помітити симптоми нітратного отруєння: нудота, діарея, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок. У цей час людина відчуває слабкість, тахікардію, іноді навіть запаморочення і болі в потилиці.

Новое на сайте

  • Статті

Київ – Бухарест: подорож, де дорога перетворюється на історію

Іноді хочеться просто виїхати — не тому, що тікаєш, а тому, що кличе дорога.

04/11/2025 10:14
  • Новини

Ідентифікація та порядок виплат: у Пенсійному фонді заявили про важливі зміни

У Пенсійному фонді заявили про оновлення, які торкнуться окремих українців. Що саме змінилося й кого…

04/11/2025 10:00
  • Новини

Пенсія під загрозою: чому українцям за кордоном припиняють виплати і як відновити гроші

Все більше українських пенсіонерів через війну, стан здоров’я або родинні обставини вимушено виїхали за кордон.…

04/11/2025 09:37
  • Новини

Нові правила для власників банківських карток: для українців готують зміни

В Україні планують запровадити новий механізм контролю за банківськими операціями. Для цього створять спеціальний реєстр.

04/11/2025 09:15
  • Новини

Пенсія батькам дитини з інвалідністю: чому відмовляють у виплатах?

Батьки дітей з інвалідністю з дитинства мають право на достроковий вихід на пенсію. Про нюанси…

04/11/2025 08:21
  • Новини

Як акуратно розколоти волоські горіхи, щоб зберегти половинки цілими: прості способи

Розколоти волоський горіх так, щоб ядро залишилось цілим — непросто, але можливо. Існує кілька простих…

04/11/2025 07:40