Новини

Чим небезпечна молода картопля і кому її не можна вживати – багато хто навіть не здогадується

Молоду картоплю легко відрізнити від старої. Її шкірка тоненька, майже прозора, легко відстає від коренеплоду і часто має яскраве забарвлення.

Раніше ми розповідали, як правильно вирощувати картоплю.

Користь молодої картоплі

Улюблений багатьма коренеплід багатий на біофлавоноїди – сполуки, які підтримують еластичність капілярів, продовжують молодість організму. Молода картопля також містить низку мінеральних речовин, вітаміни групи А, В, а також багато вітаміну С. Для порівняння, у старій картоплі цього вітаміну втричі менше.

Через малу кількість простих цукрів і практично відсутність жирів і холестерину молода картопля показана в низькокалорійних раціонах. Крім того, вона містить органічні кислоти і клітковину, які корисні для травлення.

Кому не можна молоду картоплю

Усі перелічені переваги стосуються картоплі, яка вирощена природнім способом без застосування хімічних добрив. Якщо ви самостійно виростили цей коренеплід або впевнені в добросовісності продавця, можете сміливо споживати продукт і годувати ним дітей.

Однак, варто розуміти, щоб встигнути виростити молоду картоплю до сезону високої ціни, чимало виробників нехтують правилами. Надмірне підживлення мінеральними добривами, недотримання термінів збирання після обробки фунгіцидами та інсектицидами (засоби від хвороб і шкідників городніх культур) роблять картоплю більше шкідливою, аніж корисною. Тому придбану в магазині або на ринку в невідомих продавців молоду картоплю не можна вживати людям, які хворіють, дітям та вагітним жінкам. Усім іншим варто обмежити такий продукт у своєму меню.

Чим шкідлива молода картопля

Нітрати, які накопичуються у картоплі через недотримання агротехніки, чинять згубну дію на організм людини. У процесі хімічних реакцій вони набувають канцерогенних властивостей і можуть викликати злоякісні утворення. Саме коренеплоди, овочі, фрукти та ягоди є основним джерелом надходження нітратів до організму людини.

Через 4-6 годин після вживання продуктів, багатих на нітрати, можна помітити симптоми нітратного отруєння: нудота, діарея, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок. У цей час людина відчуває слабкість, тахікардію, іноді навіть запаморочення і болі в потилиці.

Новое на сайте

  • Статті

Кромкування ЛДСП: Чому ПУР-поклейка (PUR) краща за звичайну EVA і що таке “лазерна кромка”

Коли ви дивитесь на нову шафу, ви оцінюєте колір фасадів та красу ручок. Але професійний…

20/12/2025 20:12
  • Новини

Найкращий активатор росту для орхідей: цей засіб точно є у вашій аптечці

Ваша орхідея рідко цвіте? Є простий спосіб, який допоможе пробудити бутон і навіть одночасно розквітнути…

20/12/2025 19:23
  • Новини

Розметуть зі столу за хвилину: рецепт найсмачнішої новорічної закуски з крекерів і сиру

Якщо часу обмаль, а на столі хочеться чогось смачного й ефектного — ця проста закуска…

20/12/2025 17:44
  • Статті

Міфи про лінзи: чому вони заважають новачкам

Контактна корекція здається зручною та простою. Але тих, хто вперше наважується перейти з окулярів на…

20/12/2025 16:40
  • Новини

У Газмережах зробили заяву щодо «четвертої платіжки за газ»: що треба знати споживачам

У "Газмережах" прокоментували повідомлення про додаткову платіжку за газ. Що треба знати?

20/12/2025 16:10
  • Новини

Скільки часу триває відеоідентифікація: у Пенсійному фонді назвали точну цифру

Пенсіонери з тимчасово окупованих територій та ті, хто живе за кордоном, повинні пройти перевірку особи,…

20/12/2025 14:20