Новини

Чим небезпечна молода картопля і кому її не можна вживати – багато хто навіть не здогадується

Молоду картоплю легко відрізнити від старої. Її шкірка тоненька, майже прозора, легко відстає від коренеплоду і часто має яскраве забарвлення.

Раніше ми розповідали, як правильно вирощувати картоплю.

Користь молодої картоплі

Улюблений багатьма коренеплід багатий на біофлавоноїди – сполуки, які підтримують еластичність капілярів, продовжують молодість організму. Молода картопля також містить низку мінеральних речовин, вітаміни групи А, В, а також багато вітаміну С. Для порівняння, у старій картоплі цього вітаміну втричі менше.

Через малу кількість простих цукрів і практично відсутність жирів і холестерину молода картопля показана в низькокалорійних раціонах. Крім того, вона містить органічні кислоти і клітковину, які корисні для травлення.

Кому не можна молоду картоплю

Усі перелічені переваги стосуються картоплі, яка вирощена природнім способом без застосування хімічних добрив. Якщо ви самостійно виростили цей коренеплід або впевнені в добросовісності продавця, можете сміливо споживати продукт і годувати ним дітей.

Однак, варто розуміти, щоб встигнути виростити молоду картоплю до сезону високої ціни, чимало виробників нехтують правилами. Надмірне підживлення мінеральними добривами, недотримання термінів збирання після обробки фунгіцидами та інсектицидами (засоби від хвороб і шкідників городніх культур) роблять картоплю більше шкідливою, аніж корисною. Тому придбану в магазині або на ринку в невідомих продавців молоду картоплю не можна вживати людям, які хворіють, дітям та вагітним жінкам. Усім іншим варто обмежити такий продукт у своєму меню.

Чим шкідлива молода картопля

Нітрати, які накопичуються у картоплі через недотримання агротехніки, чинять згубну дію на організм людини. У процесі хімічних реакцій вони набувають канцерогенних властивостей і можуть викликати злоякісні утворення. Саме коренеплоди, овочі, фрукти та ягоди є основним джерелом надходження нітратів до організму людини.

Через 4-6 годин після вживання продуктів, багатих на нітрати, можна помітити симптоми нітратного отруєння: нудота, діарея, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок. У цей час людина відчуває слабкість, тахікардію, іноді навіть запаморочення і болі в потилиці.

Новое на сайте

  • Новини

Мобілізація чоловіків 60+: в Україні ухвалили важливі зміни

Верховна Рада ухвалила у першому читанні важливий закон стосовно військової служби чоловіків після 60 років.…

05/06/2025 11:28
  • Новини

Українцям видають по 8 кг спагеті безоплатно: як отримати продуктовий набір

Громадська організація оголосила про видачу гуманітарної допомоги українцям. Встигніть подати онлайн-заявку.

05/06/2025 09:56
  • Новини

Критерії для призначення житлових субсидій змінили: що треба знати

В Україні ухвалили важливе рішення щодо призначення субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Для кого діятимуть…

05/06/2025 08:46
  • Новини

На Каховському водосховищі виріс «бамбуковий ліс»: як виглядає водойма через два роки після підриву

Через два роки після підриву греблі Каховської ГЕС місцевість тут дуже змінилася. Українські науковці розповіли…

05/06/2025 07:14
  • Новини

Кому періоди навчання не зарахують до страхового стажу для пенсії – експерт розповів про зміни

Здобуття вищої освіти передбачає навчання протягом чотирьох-шести років. Чи зарахують цей період у стаж –…

05/06/2025 05:31
  • Новини

Погода в Україні на четвер, 5 червня

5 червня практично повсюди буде сухо та сонячно: очікується погода без опадів на всій території…

04/06/2025 22:38