Новини

Чим небезпечна молода картопля і кому її не можна вживати – багато хто навіть не здогадується

Молоду картоплю легко відрізнити від старої. Її шкірка тоненька, майже прозора, легко відстає від коренеплоду і часто має яскраве забарвлення.

Раніше ми розповідали, як правильно вирощувати картоплю.

Користь молодої картоплі

Улюблений багатьма коренеплід багатий на біофлавоноїди – сполуки, які підтримують еластичність капілярів, продовжують молодість організму. Молода картопля також містить низку мінеральних речовин, вітаміни групи А, В, а також багато вітаміну С. Для порівняння, у старій картоплі цього вітаміну втричі менше.

Через малу кількість простих цукрів і практично відсутність жирів і холестерину молода картопля показана в низькокалорійних раціонах. Крім того, вона містить органічні кислоти і клітковину, які корисні для травлення.

Кому не можна молоду картоплю

Усі перелічені переваги стосуються картоплі, яка вирощена природнім способом без застосування хімічних добрив. Якщо ви самостійно виростили цей коренеплід або впевнені в добросовісності продавця, можете сміливо споживати продукт і годувати ним дітей.

Однак, варто розуміти, щоб встигнути виростити молоду картоплю до сезону високої ціни, чимало виробників нехтують правилами. Надмірне підживлення мінеральними добривами, недотримання термінів збирання після обробки фунгіцидами та інсектицидами (засоби від хвороб і шкідників городніх культур) роблять картоплю більше шкідливою, аніж корисною. Тому придбану в магазині або на ринку в невідомих продавців молоду картоплю не можна вживати людям, які хворіють, дітям та вагітним жінкам. Усім іншим варто обмежити такий продукт у своєму меню.

Чим шкідлива молода картопля

Нітрати, які накопичуються у картоплі через недотримання агротехніки, чинять згубну дію на організм людини. У процесі хімічних реакцій вони набувають канцерогенних властивостей і можуть викликати злоякісні утворення. Саме коренеплоди, овочі, фрукти та ягоди є основним джерелом надходження нітратів до організму людини.

Через 4-6 годин після вживання продуктів, багатих на нітрати, можна помітити симптоми нітратного отруєння: нудота, діарея, посиніння шкірних покривів і слизових оболонок. У цей час людина відчуває слабкість, тахікардію, іноді навіть запаморочення і болі в потилиці.

Новое на сайте

  • Новини

Отримувачам субсидії потрібно повторно подати заяву на її призначення: кого це стосується

Частина отримувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг мають написати заявку на їх перепризначення. Хто саме…

17/09/2025 13:14
  • Новини

Несподівано, але факт: у чому потрібно замочити хліб, щоб котлети вийшли соковитими та повітряними

Так склалося, що при приготуванні котлет багато господинь додають у фарш хліб, який вимочують у…

17/09/2025 12:22
  • Новини

Пенсіонерам дали три місяці, щоб звернутися в Пенсійний фонд: інакше виплати можуть припинити

Пенсіонерам загрожує призупинення пенсійних виплат, якщо не звернутися до Пенсійного фонду вчасно. Що треба зробити.

17/09/2025 12:06
  • Новини

Платити потрібно вдвічі більше: тарифи на газ можуть різко зрости

У Верховній Раді попередили, що тарифи на газ треба переглянути. Скільки доведеться платити споживачам і…

17/09/2025 11:08
  • Новини

Чи вигідно насправді докуповувати стаж для пенсії: порада юриста

У 2025 році для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 32 роки стажу.…

17/09/2025 09:26
  • Статті

Вітаміни в банці чи отрута: несподівана правда про консервовані продукти

Консервовані продукти – невід'ємна частина раціону багатьох сімей. Вони зручні, довго зберігаються та дозволяють економити…

17/09/2025 09:06