П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯк не залишитись без урожаю картоплі: 7 головних помилок городників

Як не залишитись без урожаю картоплі: 7 головних помилок городників

Этот материал также доступен на русском языке
Бажаєте підвищити врожайність картоплі? Не забувайте про прості правила, які допоможуть отримати бажаний результат.

Хоча картопля і невибаглива культура, проте варто знати основні правила її посадки. Часто городники припускаються помилок при посадці картоплі, що позначається на її врожайності.

Щоб цього не сталося, не забувайте про сім простих правил при посадці.

Раніше ми розповідали, яких помилок варто уникати при висадженні капусти.

При посадці картоплі дуже важливо:

  1. Правильно вибрати сорт. При виборі сорту варто враховувати кліматичні умови регіону, тип ґрунту, термін дозрівання та стійкість до захворювань. Якщо ви посадите сорти, не призначені для вашого регіону або типу ґрунту, врожайність картоплі знизиться.
  2. Підготувати посадковий матеріал. При використанні неякісного посадкового матеріалу хороших результатів чекати не варто.
  3. Перевірити бульби. Бульби повинні бути здоровими, без ознак захворювань та пошкоджень, мати достатній розмір та кількість паростків. Також перед посадкою краще обробити бульби препаратами від хвороб та шкідників.
  4. Здійснити посадку у визначені терміни. Вони залежать від кліматичних умов та сорту. Оптимальна температура ґрунту для посадки – +8-10 °С. Якщо ви посадите картоплю дуже рано, це може призвести до загнивання бульб. Якщо пізно — до скорочення періоду вегетації та зниження врожайності.
  5. Враховувати глибину посадки. Вона залежить від типу ґрунту та розміру бульб. На легких піщаних ґрунтах бульби садять глибше, ніж важких глинистих. Оптимальна глибина посадки — 8-10 см. У разі дрібної посадки бульби можуть пересохнути, а також позеленіти. Занадто глибока посадка призводить до затримки сходів та зниження врожаю.
  6. Робити правильні відстані між рядами та бульбами. Воно має бути достатнім для нормального розвитку рослин та забезпечення доступу світла та повітря. Оптимальна відстань між рядами – 60-70 см, а між бульбами у ряді – 30-40 см.
  7. Перед посадкою ґрунт потрібно обробити. Підготовка ґрунту позитивно позначається на врожайності. Він повинен бути пухким, родючим і добре дренованим. Внесення органічних та мінеральних добрив, а також вапнування кислих ґрунтів сприяє покращенню структури ґрунту та підвищенню його родючості.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як збільшити пенсію: чи є сенс переходити на інший вид виплат чи подавати до суду (відео)

Кому і як вважають чорнобильські пенсії: як розібратися у формулах нарахувань

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні