– Найурожайніші українські сорти – Княгиня та Містерія, вони дають до 100 тонн з гектара. На жаль, середня врожайність коливається на рівні 16–20 тонн. А в Європі, наприклад, цей показник становить 40–50 тонн, – наголосив Фурдига.
Фахівець пояснює таку низьку врожайність популярних сортів тим, що в Україні картоплю вирощують переважно на присадибних ділянках, промислові виробництва значно менші.
– В Україні щорічно виробляється плюс-мінус 20 млн. тонн картоплі (загальна площа під цією культурою – близько 1,4 млн. га). Але проблема в тому, що 90% урожаю вирощено на присадибних ділянках сільських жителів, дачників. Вони, як правило, один сорт посадили і його весь час використовують (викопали, відібрали садивну картоплю, наступного року знову посадили). А промислове виробництво, фермерські господарства, де використовуються нові високопродуктивні сорти, сучасні технології та добрива – лише 10%. Ось у результаті і виходить така низька середня врожайність, – уточнює вчений.
Також Микола Фурдига зазначає, що українці все більше починають усвідомлювати необхідність купувати готовий овоч, а не вирощувати його самотужки, витрачаючи час, сили та кошти.
Читайте також:
Магнітні бурі впливають на здоров'я багатьох людей, і щоб добре підготуватися до складного періоду, потрібно…
Деякі паспорти можуть втратити чинність – і ви залишитися без документа. Що саме стати причиною…
Частина отримувачів соцдопомоги може опинитися без виплат – і причина в новій процедурі, яку запровадили…
Цей виняток у пенсійному законодавстві стосується не всіх, але якщо ви підпадаєте під категорію –…
Здається, що в тіні росте лише трава? Насправді є десятки культур, які чудово почуваються без…
Ці кабачкові рулетики зникнуть зі столу швидше, ніж ви встигните подати до них соус. Неймовірний…