Неділя, 5 Грудня, 2021
ГоловнаДачаУкраїнські вчені створили картоплю з рекордним вмістом вітаміну С

Українські вчені створили картоплю з рекордним вмістом вітаміну С

Этот материал также доступен на русском языке
Селекціонери Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України вивели для дієтичного харчування та підвищення імунітету сорти «Солоха» - з синьо-фіолетовим кольором м'якоті, та «Хортиця» - з червоним.

Про це розповів директор Інституту, кандидат сільськогосподарських наук Микола Фурдига.

За словами вченого, у «Солосі» та «Хортиці» вітаміну С стільки ж, скільки в болгарському перці (він №2 у світі за вмістом цього вітаміну після шипшини) та капусті броколі.

Микола Фурдига також пояснив, чому бульби мають такі незвичайні кольори.

– Це завдяки деяким диким видам картоплі, яким притаманний подібний колір м’якоті. Вони ростуть у Чилі, Перу, Болівії, їх у їжу не вживають – це фактично бур’ян. Але ці види дуже стійкі до шкідників, хвороб. Ми використовували їхні гени у процесі селекції для підвищення імунітету, стійкості (наш інститут, до речі, є власником генетичного банку картоплі, що налічує 3016 різних зразків), от і з’явилися такі кольори, – сказав учений.

Крім того, Микола Фурдига запевнив, що при виведенні нових сортів не застосовували генної модифікації, їх створили завдяки класичним методам селекції.

Читайте також:

Нове на сайті