Насамперед дуже важливо охолодити картоплю перед тим як занести її до підвалу на зимове зберігання.
Бульби перебирають, видаляючи пошкоджені. У погребі картоплю засипають у засіки висотою до двох метрів. Важливо при цьому не допустити контакту бульб із залізом, бетоном, відкритими ділянками кладки з цегли. Засіки роблять з дерев’яних дощок. Варто врахувати, як влаштована вентиляція в льосі.
При природній слабкій вентиляції бульби у верхньому шарі запотівають. Провокують такі проблеми перепад температур всередині і на поверхні купи картоплі. Для запобігання запотіванню бульби можна вкрити соломою, стружкою або мішковиною.
У процесі зберігання картоплі найважливішим параметром є температура повітря у сховищі. Вона має бути в межах 2-5 градусів.
Картопля краще витримує тепло, ніж холод. Однак при високих температурах швидко псується і проростає. Збереженню бульб сприяє опудрювання крейдою, пересипання сухим цибулевим лушпинням.
Не можна не згадати і про листя горобини. Воно містить фітонциди, які знищують хвороботворні мікроби. Виділення фітонцидів відбувається активніше після подрібнення листя перед засипанням картоплі. Хорошим методом тривалого зберігання картоплі є накриття його торфом, який також має антисептичні властивості.
Читайте також:
Позбавити водійських прав можуть навіть тих, хто не порушує правила дорожнього руху. Банальна перевірка документів…
7 квітня в Україні відзначають Всесвітній день здоров'я. Християни вшановують пам'ять святого преподобного Юрія Мелітійського.…
До першої групи інвалідності належать люди, які повністю втратили працездатність і вимагають постійної опіки. Вони…
6 квітня святкує свій 55-й день народження Ірина Білик. Ім’я співачки стало символом нової вітчизняної…
Досвідчені овочівники розповіли, чим потрібно підживити кабачки та цукіні, щоб урожаю вистачило і для власного…
7 квітня очікується мокрий сніг у північних та місцями центральних областях, у західних - подекуди…