Насамперед дуже важливо охолодити картоплю перед тим як занести її до підвалу на зимове зберігання.
Бульби перебирають, видаляючи пошкоджені. У погребі картоплю засипають у засіки висотою до двох метрів. Важливо при цьому не допустити контакту бульб із залізом, бетоном, відкритими ділянками кладки з цегли. Засіки роблять з дерев’яних дощок. Варто врахувати, як влаштована вентиляція в льосі.
При природній слабкій вентиляції бульби у верхньому шарі запотівають. Провокують такі проблеми перепад температур всередині і на поверхні купи картоплі. Для запобігання запотіванню бульби можна вкрити соломою, стружкою або мішковиною.
У процесі зберігання картоплі найважливішим параметром є температура повітря у сховищі. Вона має бути в межах 2-5 градусів.
Картопля краще витримує тепло, ніж холод. Однак при високих температурах швидко псується і проростає. Збереженню бульб сприяє опудрювання крейдою, пересипання сухим цибулевим лушпинням.
Не можна не згадати і про листя горобини. Воно містить фітонциди, які знищують хвороботворні мікроби. Виділення фітонцидів відбувається активніше після подрібнення листя перед засипанням картоплі. Хорошим методом тривалого зберігання картоплі є накриття його торфом, який також має антисептичні властивості.
Читайте також:
Погода в Україні на четвер, 10 липня 10 липня очікується дощ у західних областях, на…
Чи будуть геомагнітні хвилювання цього дня? Чи варто турбуватися метеозалежним людям?
На сьогоднішній день неможливо уявити собі сучасний косметологічний кабінет без неодимового лазера, адже він уже…
Спека небезпечна не тільки для людей, а й для ваших гаджетів. Дізнайтеся, як уберегти смартфон…
2005 року Національний банк України випустив пам'ятну монету, присвячену Сорочинському ярмарку — події, яка згодом…
Вибір сонцезахисних окулярів – це не тільки про моду та фото для Instagram. Це про…