Статті

Підтвердження стажу: для переселенців, ув’язнених і при ліквідації підприємства

Розповіли про загальні принципи роботи Пенсійного фонду в цьому напрямі та проблеми заліку стажу в різних ситуаціях. Окремо варто сказати про зміни, що були ухвалені за останній рік і для деяких претендентів на пенсію можуть бути вкрай важливими.

Довідки МВС і звернення до суду

Так, у серпні цього року було внесено зміни до пункту 12 «Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній» (затверджений Постановою Кабінету Міністрів №637 від 12 серпня 1993 року).

З огляду на те, що пункт оновлено, процитуємо його повністю:

«Час утримання під вартою, час відбування покарання в місцях позбавлення волі та час перебування в засланні та на примусовому лікуванні підтверджується довідками МВС і (або) довідками правоохоронних органів і зараховується до трудового стажу за наявності документів про реабілітацію (довідки суду, органів прокуратури або досудового розслідування про закриття кримінального провадження або довідки суду про ухвалення виправдувального вироку).

У разі відсутності документів, зазначених в абзаці першому цього пункту, час утримання під вартою, час відбування покарання в місцях позбавлення волі та час перебування в засланні та на примусовому лікуванні може бути встановлений у судовому порядку.

Робота засуджених підтверджується довідкою МВС і довідкою про сплату страхових внесків до Пенсійного фонду України».

Зазначені зміни внесено на підставі Постанови Кабінету Міністрів №829 від 11 серпня 2021 року. Але принципово новим тут є лише другий абзац, де сказано, що якщо документів немає, то такий стаж можна підтверджувати через суд. Сумнівне в даному разі досягнення, хоча в уряді встигли відзвітувати, що внесено важливі зміни.

«Шкідлива робота» та пільгова пенсія

На окрему увагу заслуговує пункт 20 описуваного Порядку. У ньому йдеться про підтвердження пільгового стажу. Ця проблема стосується періодів як до 2004 року, так і після. У трудовій книжці часто немає відомостей, що підтверджують пільговий характер роботи. Тим більше не до кінця це питання врегульовано при внесенні відомостей до електронних реєстрів.

…для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників…

У тих випадках, коли у трудовій книжці немає відомостей, що визначають право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, встановлене для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їхніх правонаступників. У довідці мають бути зазначені:

  • періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;
  • професія або посада;
  • характер виконуваної роботи;
  • розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їхні номери, куди включається цей період роботи;
  • первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку.

До цього всього ще часто вимагають докласти документ, що підтверджує атестацію робочих місць. Тут у людей виникають проблеми навіть за наявності трудової книжки.

Спеціальні комісії Пенсійного фонду

Ще складніше стає, коли підприємство ліквідовано без визначення правонаступника, і підтверджуючі довідки взяти немає де. Тоді довести своє право на пільгову пенсію дуже складно.

На цей випадок є «Порядок підтвердження періодів роботи, що зараховуються до стажу для призначення пенсії», затверджений постановою правління Пенсійного фонду України №18-1 від 10 листопада 2006 року. Раніше цей Порядок застосовувався лише для призначення пенсій на пільгових умовах або за вислугу років при ліквідації підприємства без визначення правонаступника. На підставі цього Порядку при обласних управліннях Пенсійного фонду діють спеціальні комісії, які розглядають бодай якісь наявні у людей документи і приймають рішення, зарахувати відповідні періоди до пільгового стажу чи ні. Від цього залежить, чи зможе людина піти на пенсію достроково.

Переселенцям можуть бути потрібні свідки

Вже майже рік діє новація, що стосується переселенців. У листопаді 2020 року до Постанови правління ПФУ №18-1 було внесено важливі доповнення. Тепер у документі йдеться не лише про працівників пільгових професій, а й про стаж (за період до 1 січня 2004 року) тих людей, у яких у трудовій книжці є записи з виправленнями або недостовірні, або неточні записи про періоди роботи на підприємствах, які розташовані на тимчасово окупованій території. Відтепер для підтвердження відповідного стажу таким людям теж потрібно звертатися на спеціальні комісії.

Для підтвердження періодів роботи на підприємствах, розташованих на тимчасово окупованій території, заявник, крім іншого, подає трудову книжку і зазначає в заяві дані про свідків (не менше двох), які знають заявника за спільною з ним роботою на одному підприємстві (в установі, організації) і мають документи про свою роботу за період, за яким вони будуть підтверджувати роботу заявника. Далі йде визначена Порядком процедура підтвердження такого стажу показаннями свідків. Головне – щоб бодай якісь документи були, що не завжди можливо.

***

На закінчення можемо зробити висновок про те, що новації в законодавстві, якими часто пишається уряд, не завжди істотно на щось впливають. Що ж до введення електронних трудових книжок, то це є неминучим майбутнім і обумовлено розвитком сучасних технологій. Тому внесення даних про стаж до електронної бази – справа серйозна та потрібна. Але, незважаючи на це, багатьом людям ще довго доведеться стикатися з паперовою тяганиною, в чому ми щодня переконуємося в різних інстанціях.

Говорять цифри

Майже 1,5 млн. переселенців зареєстровано в Україні станом на липень 2021 року.

(За даними Міністерства соціальної політики України)

Сергій Коробкін

Читайте також:

Новое на сайте

  • Статті

Які медичні пільги належать учасникам бойових дій

Учасники бойових дій (УБД) та особи, прирівняні до них, а також члени їхніх сімей мають…

13/05/2024 15:51
  • Новини

Ніколи не поливайте рослини на городі так, інакше вб’єте весь урожай

Дотримування простих рекомендацій при поливі допоможе виростити хороший урожай. Розповідаємо головне правило.

13/05/2024 15:21
  • Новини

Готуємо хумус за 10 хвилин: простий і швидкий рецепт

Приготувати хумус нескладно. Простий рецепт не займе багато часу – ви впораєтеся швидко.

13/05/2024 15:00
  • Новини

Такого червня ви точно не очікували: синоптики зробили несподіваний прогноз погоди

Що чекає на українців у червні — спека чи холод? Синоптики зробили прогноз на перший…

13/05/2024 14:18
  • Новини

З червня внутрішні переселенці зможуть отримувати нову допомогу — кого торкнеться нововведення

Який новий вид допомоги отримають ВПО з наступного місяця та з чим це пов'язано –…

13/05/2024 13:16
  • Гроші
  • Новини

Відкрито реєстрацію для отримання 10800 гривень: куди звертатися

Частині українців надається допомога у вигляді 3600 гривень на місяць протягом трьох місяців. Хто може…

13/05/2024 12:15