Раніше ми розповідали, чому не можна пити чорний чай.
Чай – унікальна рослина, яка синтезує рідкісні елементи та перетворює їх на корисні для людини. Цей напій містить понад 130 різних речовин. Темним кольором і в’язким терпким смаком заварений чай завдячує дубильним речовинам – танінам та катехінам. Аромат напою залежить від ефірних масел, що містяться в чайному листі.
Чим корисний чай для нашого організму
Чай показаний при захворюваннях серцево-судинної системи, адже здатний розширювати судини, знижувати спазми, нормалізувати тиск крові.
– При гіпертонії катехіни знижують тиск, усувають головний біль та шум у вухах. Катехіни пов’язують у кишечнику небажані для організму продукти обміну речовин, які разом із дією пектинів сприяють оздоровленню, підтримці тургору в тканинах і дуже корисні у комплексі заходів профілактики передчасного старіння. Тонізуюча дія завареного чаю зумовлена наявними в ньому алкалоїдами – кофеїном та теоброміном. Сорти чаю високої якості містять до 4% цих речовин, – пояснює професор Буковинського державного медичного університету Ігор Плеш.
Він додає, що у свіжому листі чаю в 4 рази більше аскорбінової кислоти, ніж у соках лимона або апельсина. При цьому зелений чай має вдесятеро більше аскорбінової кислоти, ніж чорний.
![](https://napensii.ua/wp-content/uploads/chaj_2.jpg)
Чому чай шкідливий для старших людей
Професор Ігор Плеш зазначає, що міцний чай має високий вміст кофеїну та теїну, тому може провокувати головний біль та безсоння, особливо у старших людей. Міцний чай також негативно впливає на роботу серця, а також стимулює надмірне виділення шлункового соку.
– Зелений чай може бути шкідливий людям, які страждають на закрепи, оскільки має закріплюючу дію. Зелений чай знижує артеріальний тиск, тому гіпотонікам слід обмежити споживання зеленого чаю, – уточнює вчений.
Крім того, чай протипоказаний при високій температурі, так як теофілін, що міститься в ньому, підвищує температуру тіла. А найшкідливіший для організму людей похилого віку чай низької якості. Дешеві сорти містять барвники та ароматизатори.
Якщо ви звикли пити гарячий чай, то майте на увазі: він обпалює внутрішні органи, тому в горлі, стравоході та шлунку з часом можуть виникнути хворобливі зміни.
Від тривалого вживання чорного чаю жовтіють зуби. А зелений чай у великій кількості руйнує зубну емаль.