П’ятниця, 5 Липня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЦей напій не рекомендують вживати людям старшого віку: він точно є на...

Цей напій не рекомендують вживати людям старшого віку: він точно є на вашій кухні

Этот материал также доступен на русском языке
Цей напій є невід'ємною частиною раціону більшості людей, але це не робить його корисним для всіх. Який напій потрібно з обережністю вживати старшим людям і чим він небезпечний - читайте нижче.

Раніше ми розповідали, чому не можна пити чорний чай.

Чай – унікальна рослина, яка синтезує рідкісні елементи та перетворює їх на корисні для людини. Цей напій містить понад 130 різних речовин. Темним кольором і в’язким терпким смаком заварений чай завдячує дубильним речовинам – танінам та катехінам. Аромат напою залежить від ефірних масел, що містяться в чайному листі.

Чим корисний чай для нашого організму

Чай показаний при захворюваннях серцево-судинної системи, адже здатний розширювати судини, знижувати спазми, нормалізувати тиск крові.

– При гіпертонії катехіни знижують тиск, усувають головний біль та шум у вухах. Катехіни пов’язують у кишечнику небажані для організму продукти обміну речовин, які разом із дією пектинів сприяють оздоровленню, підтримці тургору в тканинах і дуже корисні у комплексі заходів профілактики передчасного старіння. Тонізуюча дія завареного чаю зумовлена ​​наявними в ньому алкалоїдами – кофеїном та теоброміном. Сорти чаю високої якості  містять до 4% цих речовин, – пояснює професор Буковинського державного медичного університету Ігор Плеш.

Він додає, що у свіжому листі чаю в 4 рази більше аскорбінової кислоти, ніж у соках лимона або апельсина. При цьому зелений чай має вдесятеро більше аскорбінової кислоти, ніж чорний.

Чому чай шкідливий для старших людей

Професор Ігор Плеш зазначає, що міцний чай має високий вміст кофеїну та теїну, тому може провокувати головний біль та безсоння, особливо у старших людей. Міцний чай також негативно впливає на роботу серця, а також стимулює надмірне виділення шлункового соку.

– Зелений чай може бути шкідливий людям, які страждають на закрепи, оскільки має закріплюючу дію. Зелений чай знижує артеріальний тиск, тому гіпотонікам слід обмежити споживання зеленого чаю, – уточнює вчений.

Крім того, чай протипоказаний при високій температурі, так як теофілін, що міститься в ньому, підвищує температуру тіла. А найшкідливіший для організму людей похилого віку чай низької якості. Дешеві сорти містять барвники та ароматизатори.

Якщо ви звикли пити гарячий чай, то майте на увазі: він обпалює внутрішні органи, тому в горлі, стравоході та шлунку з часом можуть виникнути хворобливі зміни.

Від тривалого вживання чорного чаю жовтіють зуби. А зелений чай у великій кількості руйнує зубну емаль.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні