Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПро що замовчує уряд: що зміниться для українських пенсіонерів у травні (відео)

Про що замовчує уряд: що зміниться для українських пенсіонерів у травні (відео)

Этот материал также доступен на русском языке
За даними ПФУ, середня пенсія в Україні 2024 року зросла на 358 грн. Хто отримає грошову допомогу в травні 2024 року і чому багато пенсіонерів залишилися без пенсій, розповідаємо в цьому матеріалі.

У новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт нашого видання, журналіст Сергій Коробкін відповідає на такі запитання: 

  • Про статистику ПФУ – як зросла середня пенсія;
  • Про перерахунок пенсій з 1 квітня – як про це набрехав уряд;
  • Про перерахунок пенсій із травня – як про це набрехали ЗМІ;
  • Про виплати від ООН – хто отримає грошову допомогу;
  • Про ідентифікацію пенсіонерів – чому багато хто не зміг її пройти;
  • Про зміни пенсій чорнобильцям – що вирішив Конституційний суд.

За даними Пенсійного фонду, середня пенсія з початку року зросла на 358 грн і становить 5 743 грн. Це означає, що в березні пенсії в середньому зросли лише на 6,5%. Тобто не у всіх, вона зросла навіть на обіцяних 8%.

Понад чверть пенсіонерів, 27%, отримуватимуть пенсію не вище 3 000 грн. І ще 63% пенсіонерів отримують пенсію до 5 000 грн, тобто меншу за середню. Це означає, що фактично 6 млн осіб досі перебувають за межею бідності, адже реальний прожитковий мінімум має бути значно вищим.

За перші 3 місяці поточного року пенсіонерів поменшало на 360 тисяч. Майже стільки ж, скільки за останні 2 роки.

Підвищення пенсій з 1 квітня – як про це набрехав уряд

З 1 квітня пенсії не зросли, але в Мінсоцполітики продовжують чи то навмисно брехати заради самореклами, чи просто не дивляться, що пишуть у своїх новинах.

Уже в другій половині квітня, коли стало зрозуміло, що ніхто нічого не отримав, але вони подають новину і продовжують писати, що спершу квітня вже відбулися перерахунки для понад 654 тисяч пенсіонерів, які продовжують працювати.

І потім у цій же новині вони додають, що перерахунок відбувся, але вони не можуть його поки що провести, бо немає даних про сплату страхових внесків. Тобто перерахунок буде зроблено, але пізніше доплата буде в червні.

Хто отримає доплати до пенсії від ООН у травні

У Пенсійному фонді нарешті уточнили, що пенсіонерам, які проживають на прифронтових територіях і отримують пенсію меншу за 3 250 грн, ООН продовжує виплати. Доплату продовжено ще на 3 місяці – квітень, травень і червень.

Це стосується тих осіб, у кого пенсія менша, ніж 3250 грн. Тобто якщо пенсія в когось 3000 грн і він проживає умовно в Донецькій області, то розмір тимчасової доплати становитиме 250 грн. 

Про те, на яких умовах надається така допомога та про інші питання, розповідає в новому відео на Youtube-каналі “На пенсії” експерт з пенсійної справи, журналіст Сергій Коробкін.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як збільшити пенсію: чи є сенс переходити на інший вид виплат або подавати до суду (відео)

Щомісяця зникає 100 тисяч пенсіонерів – шокуючі цифри Пенсійного фонду (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні