Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаКому і як рахують чорнобильські пенсії: як розібратися у формулах нарахувань

Кому і як рахують чорнобильські пенсії: як розібратися у формулах нарахувань

Этот материал также доступен на русском языке
Вже за традицією, до дня пам’яті про Чорнобильську катастрофу ми вирішили зробити огляд стосовно пенсій для осіб, які постраждали внаслідок тієї жахливої аварії. Зміни в пенсійному законодавстві відбуваються постійно, тому і в 2024 році розміри пенсій для багатьох чорнобильців змінилися.

Здебільшого, мова піде про осіб, які мають групу інвалідності, пов’язану з аварією на ЧАЕС. Так склалося, що саме для них законотворці передбачили найбільше пільг. А от для тих, хто брав участь в ліквідації наслідків аварії, або жив чи працював у зоні відчуження, чи був евакуйований і не отримав групу інвалідності, пенсію призначають на загальних підставах. Єдина можлива пільга в цьому випадку – зниження пенсійного віку.

Мінімальна пенсія за інвалідністю

На сьогодні розмір мінімальної пенсії за інвалідністю прописаний в статті 54 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Після низки змін в законі та кількох етапів індексації на сьогодні вони визначені таким чином:

  • для І групи – 8839,20 гривні;

  • для ІІ групи – 7071,36 гривні;

  • для ІІІ групи – 5450,84 гривні.

В законі зазначено, що в усіх випадках розміри пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва або захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими за вказані розміри (це вже з урахуванням березневої індексації).

Правовий пінг-понг

Разом з тим Конституційний Суд неодноразово визнавав зміни до вказаної статті неправомірними. Чергове рішення з цього приводу було ухвалено третього квітня. Відповідно до цього рішення дія статті у чинній редакції має припинитися через три місяці після завершення воєнного стану. До речі, попередня редакція статті також була визнана неконституційною, але законотворці не врахували всіх зауважень.

Справа в тому, що колись у законі було записано, що мінімальна пенсія за інвалідністю у чорнобильців має складати від 6 до 10 мінімальних пенсій за віком, залежно від групи інвалідності. Потім цю норму прибрали і кілька разів переписували. Отже, сьогодні мінімальна пенсія за інвалідністю менша, ніж мала б бути за старими правилами. Проте скільки ще триватиме цей правовий пінг-понг, наразі невідомо. Попри рішення Конституційного Суду, остаточно владнати це питання не вдається.

Що з виплатами ліквідаторам?

Паралельно існує норма про мінімальну пенсійну виплату за інвалідністю безпосередньо для ліквідаторів. Це передбачено прикінцевими положеннями Закону № 1584-IX*. Норма передбачає, що загальний розмір пенсії з усіма надбавками у учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС не може бути меншим за 100%, 80% і 60% розміру середньої заробітної плати в Україні за попередній рік для осіб з інвалідністю І, ІІ і ІІІ груп відповідно.

Середня зарплата по Україні, з якої сплачено страхові внески і яка враховується для обчислення пенсії, за 2023 рік склала 14 308,46 гривні. Цей показник оприлюднено в лютому і за законом з 1 березня проведено автоматичний перерахунок цих розмірів. Отже, наразі мінімальна пенсія за інвалідністю для ліквідаторів становить:

  • для І групи – 14 308,46 гривні;

  • для ІІ групи – 11446,77 гривні;

  • для ІІІ групи – 8585,08 гривні.

Як рахують?

Вище йшлося про мінімальні розміри. Що стосується формули розрахунку основного розміру пенсії за інвалідністю для ліквідатора, то вона прописана в постанові Кабінету Міністрів № 1210**.

У цій формулі:

П – розмір пенсії;

Зс – середня заробітна плата в Україні за 2014-2016 роки, проіндексована в подальшому (після індексації з 1 березня 2024 року застосовується показник в розмірі 7994,47 гривні);

Кзс – індивідуальний коефіцієнт зарплати (визначається шляхом порівняння зарплати за роботу в зоні відчуження із середньою зарплатою по країні у відповідні місяці);

Кв – обсяг відшкодування фактичних збитків (відсоток втрати працездатності).

ПРИКЛАД. Припустімо, у людини індивідуальний коефіцієнт зарплати за роботу в зоні відчуження вийшов 5,3 (тобто його зарплата за той час виявилася в 5,3 раза вищою за середню по країні – це цілком стандартна ситуація для тих, хто був задіяний на ліквідації). Відсоток втрати працездатності 70%. Приклад розрахунку основного розміру пенсії за інвалідністю в такому разі може бути таким:

7994,47 грн х 5,3 х 70% = 29659,48 грн.

Бачимо, що в такому разі розмір пенсії перевищує максимальний і буде виплачуватися із обмеженням на рівні 23 610 гривень (тобто не більше, ніж 10 мінімальних пенсій).

Що за альтернативна формула?

Згадана постанова також передбачає можливість (за бажанням пенсіонера) обчислювати пенсію з урахуванням п’ятикратного розміру мінімальної зарплати станом на 1 січня відповідного року. Це означає, що в розрахунку пенсії замість означеного вище індивідуального коефіцієнта зарплати застосовують інший коефіцієнт, обчислений за спеціальною формулою:

У цій формулі:

Зп (мін) – розмір мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня відповідного року (станом на 1 січня 2024 року мінімальна зарплата складала 7100 гривень);

Зс1 – середня заробітна плата по Україні за рік, що передує відповідному року (як вже зазначено вище, середня зарплата за 2023 рік склала 14 308,46 гривні).

За такого підходу індивідуальний коефіцієнт зарплати у всіх є однаковим і він може змінюватися з року в рік у зв’язку зі зростанням як мінімальної, так і середньої зарплати. Станом на 2024 рік, цей коефіцієнт складає 2,48105, тобто (7100 х 5):14308,46 грн.

В результаті зарплата у всіх за такої формули буде однаковою і протягом 2024 року складатиме: 7994,47 грн. х 2,48105 = 19834,68 грн.

А щоб визначити кінцевий розмір пенсії за зазначеною формулою, потрібно вказану суму помножити на відсоток втрати працездатності. Наприклад, у разі втрати працездатності на 70% основний розмір пенсії за інвалідністю становитиме у ліквідатора: 19834,68 грн. х 70% = 13884,27 грн.

Додаткова пенсія

Вказаною вище постановою №1210 також визначено розміри щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю.

1. Особам, що належать до категорії 1:

з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС:

  • особам з інвалідністю I групи – 474,5 гривні;

  • особам з інвалідністю II групи – 379,6 гривні;

  • особам з інвалідністю III групи – 284,7 гривні;

для інших осіб з інвалідністю, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою:

  • особам з інвалідністю I групи – 341,64 гривні;

  • особам з інвалідністю II групи – 227,76 гривні;

  • особам з інвалідністю III групи – 170,82 гривні.

2. Особам, що належать до категорій 2-4:

  • особам, що належать до категорії 2, – 170,82 гривні;

  • особам, що належать до категорії 3, – 113,88 гривні;

  • особам, що належать до категорії 4, – 56,94 гривні.

Дітям з інвалідністю, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу – 170,82 гривні.

Зауважимо, що за старим законодавством ці суми також мали б бути значно більшими. На сьогодні вони встановлені у твердих розмірах і вже багато років не переглядалися. По суті, ця додаткова пенсія з часом перетворилася на дрібну надбавку.

*Закон «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» № 1584-IX від 29 червня 2021 року.

**Постанова Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» № 1210 від 23 листопада 2011 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні