Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 24 квітня – чому цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 24 квітня – чому цього дня не можна їсти борошняні вироби

Этот материал также доступен на русском языке
24 квітня в Україні святкують Міжнародний день секретаря та водопровідника, а також Всесвітній день захисту лабораторних тварин. Вшановують пам'ять мученика Сави Стратилата та преподобного Сави Києво-Печерського. Іменини відзначають Олексій, Валентин, Єлизавета, Іван, Леонтій, Сава, Станіслав, Хома, Регіна.

24 квітня – яке свято відзначають в Україні

24 квітня 2024 року в Україні святкують Міжнародний день секретаря. Його святкують щороку в останню середу квітня. Свято було започатковане в США в 1952 році і проходить щорічно в рамках так званого тижня професійних адміністративних працівників.

Вперше професія секретаря з’явилася у Стародавньому Римі — це були довірені особи патриціїв. Але особливої популярності професія набула лише після винаходу друкарської машинки і початку її серійного виробництва в 1880-х.

До середини XX століття на секретарів був величезний попит. Головним завданням секретарів була стенографія — секретарі набирали приблизно 400 символів на хвилину. Також віталося знання мов та вміння спілкуватися з людьми.

Сьогодні секретарі можуть виконувати різні функції: займатися розкладом керівника, обліком документів, відповідати на дзвінки, організовувати зустрічі, працювати з оргтехнікою тощо.

Ще одне професійне свято 24 квітня — День водопровідника. Воно присвячене всім працівникам водопровідної сфери, які забезпечують надійне водопостачання та водовідведення.

З 1979 року 24 квітня також відзначають Всесвітній день захисту лабораторних тварин, який має на меті привернути увагу до неприпустимості використання тварин у лабораторних дослідженнях. З цією метою 24 квітня проводять різні акції та демонстрації.

24 квітня — яке церковне свято 2024

Цього дня православні християни вшановують пам’ять мученика Сави Стратилата та преподобного Сави Києво-Печерського.

Сава Стратілат жив у III столітті і був воєначальником (стратилатом) за імператора Авреліана.

У юності став християнином і старанно дотримувався заповідей Христа, зокрема допомагав незаможним і відвідував у в’язницях ув’язнених християн. За благочестивість отримав від Господа дар чудотворення — зцілював хворих і біснуватих.

Після того, як імператор дізнався про віросповідання свого воєначальника, зажадав від нього зречення віри, на що отримав відмову.

Після цього Саву піддали тортурам — били, опалювали свічками, кинули в котел зі смолою, але мученик залишався неушкодженим. Бачачи муки воєначальника, у Христа увірували 70 воїнів, яких одразу ж усікли мечем, а святого Саву кинули до в’язниці. Там під час молитви до нього прийшов Христос і наказав йому не боятися. На ранок Сава прийняв нові муки і був утоплений у річці.

Сава Печерський Богоугодник — інок Києво-Печерського монастиря, шо жив у Ближніх печерах монастиря в XIII столітті. Вважався чудотворцем. Нетлінні мощі святого знаходяться у Ближніх (Антонієвих) печерах Києво-Печерської лаври.

24 квітня – що не можна сьогодні робити

Згідно з народними прикметами, у цей день не варто:

  • пліткувати, говорити про людину погано чи скандалити — весь негатив повернеться в триразовому розмірі;
  • вживати алкоголь;
  • запрошувати до будинку чужих людей;
  • готувати страви з борошна і є борошняні вироби, інакше заболить живіт, виняток — вівсяне борошно та вироби з нього;
  • позичати та перераховувати гроші — до бідності.

Триває Великий піст 2024 року, тому тим, хто його дотримується, не можна вживати в їжу м’ясо, рибу та морепродукти, яйця та молочні продукти. Також у цей день варто дотримуватися сухоїдіння.

24 квітня — що заведено робити в цей день

Цього дня треба помолитись Саві Стратилату за військових, оскільки він є їхнім покровителем, попросити захисту та здоров’я.

Також у цей день заведено готувати страви з вівса — кашу, хліб, суп, вівсяне печиво. Вважається, що це сприяє гарному врожаю.

Вівсяними млинцями варто пригостити близьких та нужденних, щоб у домі був достаток.

24 квітня 2024 року — сприятливий день для робіт у саду, а саме — робіт із ґрунтом, обрізки, компостування.

24 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом та врожай:

  • низькі хмари — до сильної грози та вітру;
  • спекотний день — до прохолодного червня;
  • багато комарів чи дощова погода — до хорошого врожаю вівса;
  • ллє дощ — не можна сіяти жито;
  • побачили зграю птахів — до успіху.

24 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Олексій, Валентин, Єлизавета, Іван, Леонтій, Сава, Станіслав, Хома, Регіна.

Вас також можуть зацікавити новини:

Кому із працюючих пенсіонерів не підвищили пенсії з 1 квітня

Квітень 2024 року: що зміниться з початку місяця для пенсіонерів і не тільки для них (відео)

Нове на сайті