Середа, 1 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 15 квітня – що сьогодні не можна робити, щоб...

Свята та прикмети 15 квітня – що сьогодні не можна робити, щоб не втратити сімейне щастя

Этот материал также доступен на русском языке
15 квітня в Україні відзначають День працівників карного розшуку. Православні вшановують пам'ять благовірного великого князя Мстислава Володимировича. Іменини відзначають Анастасія та Андрій. Цього дня не потрібно обрізати дерева і робити щеплення на деревах.

15 квітня – яке свято відзначають в Україні

15 квітня в нашій країні відзначають День працівників карного розшуку, присвячений професіоналам, які борються зі злочинністю, розшукують і затримують небезпечних злочинців.

Вітаємо всіх працівників карного розшуку України з професійним святом. Бажаємо міцного здоров’я, успіхів і щастя, а їхнім родинам – терпіння та розуміння. Зі святом!

Також 15 квітня щорічно святкують Міжнародний день культури. Сьогодні дуже важливим моментом є збереження культурних традицій та культурних цінностей, тому заснування такого свята – надзвичайно актуальне. У Міжнародний день культури в багатьох країнах можна побачити на будівлях та установах Прапор Миру або Прапор Культури, біле полотнище, на якому зображено три амарантові кола, що стикаються, – минуле, теперішнє та майбутнє досягнення людства, оточені кільцем Вічності. Пам’ятайте: культуру необхідно вивчати й оберігати її!

Крім того, 15 квітня в багатьох країнах відзначають Всесвітній день мистецтва. Дата свята обрана невипадково, саме цього дня народився великий італійський живописець, скульптор, письменник, філософ, математик і науковий новатор Леонардо да Вінчі. Відзначити цей день доволі просто: відчуйте силу і цінність мистецтва та поширюйте інформацію про нього серед якомога більшої кількості людей. А можна намалювати кілька картинок чи зробити іншу творчу роботу і поділитися нею зі своїми близькими. 

А ще 15 квітня відзначають у всьому світі Міжнародний день фахівця лабораторної діагностики. Свято присвячене визнанню та вдячності цим професіоналам за їхню важливу роль у встановленні точних і своєчасних медичних діагнозів. Сьогодні представники цієї професії є справжніми героями, які працюють непомітно, але безпосередньо дбають про здоров’я пацієнтів. Безумовно, представники цієї медичної професії заслуговують на визнання та вдячність за свій внесок у збереження здоров’я суспільства загалом і кожної людини окремо.

15 квітня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять благовірного великого князя Мстислава Володимировича, давньоруського правителя з династії Рюриковичів, який був старшим сином Володимира Мономаха та його першої дружини Гіти Також Мстислав Великий, як його називали, був останнім князем, який утримував єдність Київської держави. Після смерті батька Мстислав зайняв київський престол і продовжував обороняти державу від ворогів. Він здійснив низку походів у Полоцьке князівство, успішно воював із литовцями. Київська держава за часів правління князя мала вагомий міжнародний престиж і численні династичні зв’язки з королівськими дворами всієї Європи. У XIV столітті церква зарахувала його до лику святих.

Також 15 квітня за новим церковним календарем православні християни вшановують ікону Пресвятої Богородиці Володимирської, яка спочатку називається Вишгородською. Ця найдавніша святиня серед сімнадцяти Богородичних ікон, згаданих у церковному календарі.

Відомо, що ікону написав євангеліст Лука на дошці від столу, за яким трапезували Ісус із Богоматір’ю та Йосипом Обручником. 1136 року ікону помістили в монастирі у Вишгороді, де при ній сталося багато чудесних зцілень. Звідти через кілька десятків років син Юрія Долгорукого, Андрій Боголюбський викрав і вивіз ікону до Володимира-на-Клязьмі. Наразі Володимирська ікона Божої Матері значиться при Третьяковській галереї.

15 квітня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

спати на брудній або непраній постільній білизні,

  • занадто багато працювати та займатися важкою фізичною працею,
  • зривати гілки горобини – нападе сильний зубний біль,
  • обрізати дерева і робити щеплення на деревах – рани на рослинах будуть довго гоїтися,
  • позичати гроші – повернення боргу не дочекаєтеся.

Народні прикмети дня не радять витрушувати подушки та матраци, щоб не витрусити добробут і подружнє щастя.

Триває Великий піст 2024 року, тим, хто постить, у цей день заборонена гаряча їжа і рослинна олія, належить сухоїдіння. 

15 квітня – що заведено робити цього дня

Цього дня до святого звертаються з проханнями про зцілення від хронічних хвороб і добробут.

У чудотворної Вишгородської ікони Божої Матері просять порятунку від важких недуг, особливо від хвороб серця та очей, а також захисту дому та близьких від недоброзичливців. Образ також протегує воїнам, його просять втихомирити ворожнечу і допомогти встановити мир, знайти розсудливість. Також Вишгородська Богородиця вважається покровителькою шлюбу та сім’ї.

За народними традиціями, 15 квітня у бджолярів заведено особливу увагу приділяти бджолам. Також сьогодні готують цілющі відвари з бруньок калини та горобини. 

Наші предки присвячували цей день торгівлі. Ця дата вважається дуже вдалою для бізнесу, а виторг сьогодні можна отримати набагато більше, ніж зазвичай. 

15 квітня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • бджоли пізно полетіли на відпочинок – чекай негоду;
  • граки грають – найближчими днями буде тепло і ясно;
  • зірки червоні – до сильного вітру і дощу;
  • вночі помітно похолодало – дні будуть ясними.

15 квітня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Анастасія, Андрій, Василина, Віктор, Кіндрат, Мстислав і Трохим.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як призначають пенсії по інвалідності: чому групу не продовжують автоматично (відео)

Вік не звільняє від податку: пенсіонери теж платитимуть за квадратні метри (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні