Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЧас робити запаси: в Україні різко зросте ціна популярної серед населення крупи

Час робити запаси: в Україні різко зросте ціна популярної серед населення крупи

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні знову очікується підвищення цін на крупи. Подорожчання можливе вже восени або наприкінці літа. На думку аналітиків, причини не у зменшенням урожайності.

Чому подорожчає гречка у 2024 році

За словами аналітикині Українського клубу аграрного бізнесу Світлани Литвин, у минулому українські виробники продавали зерно не тільки на внутрішньому ринку, а й у Росії, Білорусі, Казахстані. Однак тепер зерно продається тільки на внутрішньому ринку. Відповідно, якщо зерна недостатньо, то ціни на крупу зростають. А якщо є надлишок, то продавці змушені знижувати ціни. “Зараз у нас дуже низька ціна на гречку – близько 28 гривень за кілограм, а це ціна рівня 2020 року. З 2020 року ціни на всі харчові продукти абсолютно зросли, а гречка продається нижче рівня собівартості. Це саме той фактор, який спричинив скорочення посівних площ гречки в Україні”, – пояснює експерт.

Раніше ми писали, що ціни на шоколад і вироби з нього піднімуться практично вдвічі.

У результаті склалася ситуація, коли виробники були змушені продавати продукт дешевше витрат на сировину. 

За словами директора підприємства з переробки круп Володимира Діденка, ціни впали не на саму гречку, а на зерно. Підприємства, які не мають залишків, просто закупили зерно за нижчою ціною, і тепер продають. 

“У нас був запас за високою ціною, яка не дала можливості швидко зреагувати на ринок, і тому в нас є збиток. На сьогодні ціна 8 100 грн з ПДВ, це сировина гречки за тонну. Минулого року ми купували по 25 500 за тонну”, – поділився він.

Чому ціни на гречку нестабільні

Коливання вартості крупи Світлана Литвин показала на прикладі.

У 2022 році гречаним зерном було засіяно 121 тис. га, а зібрано 148 тис. тонн, що не покрило внутрішню потребу України в гречаних крупах. Тому ціна гречки підскочила до 71 грн за кг.

У 2023 році було засіяно вже 139 тис. га і зібрано 207 тис. тонн зерна.

У 2024 буде засіяно 125 тис. га, за прогнозами, очікується врожай на рівні 162 тис. тонн. Скорочення загального врожаю гречки та стане причиною підвищення її вартості цього року.

Вас також можуть зацікавити новини:

Кожен виживає, як може: на чому економлять українські пенсіонери – відеоопитування

Пенсійний вік в Україні 54 роки? Коли українці зможуть вийти на пенсію (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні