П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниРозширено список переселенців, яким виплачуватимуть соціальну допомогу – що змінилося

Розширено список переселенців, яким виплачуватимуть соціальну допомогу – що змінилося

Этот материал также доступен на русском языке
Перелік ВПО, які можуть отримувати виплати від держави став ширшим, а також внесено корективи до процедури призначення виплат. Розповідаємо в цьому матеріалі про зміни, внесені до правил надання допомоги ВПО.

Про те, що змінилося в Порядку надання допомоги на тимчасове проживання внутрішньо переміщеним особам розповіла правозахисниця Української Гельсінської Спілки з прав людини Наталія Єсіна.

На сайті Верховної Ради України опубліковано Постанову Кабміну №331, яка містить повний текст внесених коректив.

Виплати ВПО 2024 – що змінилося

За словами Єсіної, внесено зміни в умови виплат на проживання для дітей, які навчаються за денною або дуальною формою в закладах професійної, вищої та вищої освіти. Їм надаватимуть соціальну допомогу, поки вони навчаються, до 23 років, якщо вони ще не створили власні сім’ї. Допомога таким дітям може бути призначена як у складі сім’ї, так і особисто, якщо вони проживають окремо. Також допомогу на проживання разом із дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, зможуть отримувати їхні опікуни.

Крім того, збільшено з 14 до 18 років вік дітей, яких виховує непрацююча працездатна особа, якщо сім’я проживає на території ведення бойових дій, або якщо діти навчаються дистанційно.

Раніше ми писали, що Кабмін змінив Порядок формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для вимушених переселенців.

“Окремо було зазначено категорію – фізичні особи, які надають соціальні послуги з догляду, а також особи, які доглядають за дитиною до 3-х років (або до 6 років, за умови визначення цього терміну в медичному висновку ЛКК)”, – пояснила правозахисниця.

Також допомогу виплачуватимуть переселенцям, старшим за 55 років, які зареєстровані в Центрі зайнятості, працюють або займаються підприємництвом.

Виплачуватимуть допомогу члени сімей, де всі члени визнані непрацездатними.

“Збільшили термін – з одного місяця до двох – протягом якого працездатна особа має працевлаштуватися або зареєструватися в центрі зайнятості, щоб виплату допомоги не було припинено”, – зазначила Єсіна.

Перелік категорій ВПО – що нового

Внесено корективи до переліку категорій ВПО, які мають право на отримання допомоги за окремою заявою.

Збільшено з 14 до 18 років вік дітей, які прибули без законного представника, за них можуть подавати заяву рідні або сім’ї, в яких тимчасово проживає дитина.

Виплати нараховуватимуться дітям, які влаштовані в сім’ї патронатних вихователів на період перебування дітей там.

Також до списку додали людей, які страждають на тяжкі захворювання і яким не встановлено інвалідність: 

  • орфанні, 
  • онкологічні, 
  • онкогематологічні, 
  • важкі психічні розлади, 
  • цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), 
  • гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, з необхідністю паліативної допомоги.

Не змінилися для зазначених категорій такі умови:

  • Середньомісячний сукупний дохід на особу протягом трьох місяців не повинен перевищувати чотирьох прожиткових мінімумів для осіб, на 1 січня року – це 9 444 грн.
  • Дата переміщення – не раніше 01.01.2022 року з території, занесеної до відповідного Переліку, для якої не визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації.

Вас також можуть зацікавити новини:

Вік не звільняє від податку: пенсіонери теж платитимуть за квадратні метри (відео)

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам: як зростуть виплати з 1 квітня (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні