Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниВ Україні розробили субсидію на оренду житла: хто може отримати допомогу від...

В Україні розробили субсидію на оренду житла: хто може отримати допомогу від держави

Этот материал также доступен на русском языке
Мінсоцполітики розробило експериментальний проєкт із субсидування оренди житла. Спершу такі субсидії плануються для переселенців, але потім її можуть надати іншим українцям, яким потрібна допомога від держави.

За словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович в ефірі телемарафону, частина переселенців зараз проживає у спеціально облаштованих місцях або у знайомих. Однак не у всіх є така можливість, як і далеко не скрізь громади можуть забезпечити тимчасове житло.

Який розмір субсидії на оренду житла

Планується, що на розмір субсидії вплине кількості членів сім’ї, яка орендує житло, та їхні доходи. Чим вони менші, тим більшу частину вартості оренди компенсуватиме субсидія.

Передбачається, що переселенці платитимуть за оренду не більше 20-30% сімейного доходу, а решту фінансуватиме держава.

Раніше ми писали, що українців можуть зобов’язати повернути субсидію.

Як пояснила очільниця міністерства, у розрахунок субсидії включать і податки за оренду, щоб виводити такі доходи українців із тіні та щоб переселенцям “було простіше”.

“Їм дуже часто відмовляють в оренді мотивуючи тим, хто буде платити податки”, – повідомила вона.

У формулу розрахунку субсидії закладуть 13,5 м² житлоплощі на кожного члена домогосподарства плюс загальну площу для всіх.

“Велика сім’я потребує більшого. Але самотня людина також повинна мати необхідний санітарний мінімум площі. Це не має бути 10 квадратів. Завжди це буде мінімально 30-40 квадратів”, – стверджує Жолнович.

Від чого залежить розмір субсидії на житло

Також розмір субсидії залежатиме від того, в якому регіоні орендується житло. Наприклад, у Києві житло в середньому на 22% дорожче, а в Миколаївському регіоні – дешевше на 30-35%. Відомство підрахує середню вартість житла по країні та помножить це значення на коефіцієнт конкретного регіону. Розрахунок цього коефіцієнта провели міжнародні організації на замовлення українського уряду.

Проєкт планують реалізувати протягом двох років.

Нова грошова допомога: хто з українців отримає виплати ООН у 2024 році (відео)

Чому деякі пенсіонери не відчули індексацію: розбір мінімальної пенсії (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні