Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДачаЗелене супердобриво: як сіяти сидерати, щоб поліпшити якість землі на городі

Зелене супердобриво: як сіяти сидерати, щоб поліпшити якість землі на городі

Этот материал также доступен на русском языке
Кожен городник хоче мати на своїй ділянці родючий ґрунт без бур'янів і шкідників. Правила сівозміни та вирощування сидератів допоможуть домогтися цього.

Сидерати, або як їх ще називають зелене добриво, – це особливі трави, які на певній стадії розвитку скошують і закладають у землю для поліпшення структури ґрунту і підвищення родючості.

Для чого потрібно сіяти сидерати

Сидерати використовують, щоб замінити або доповнити хімічні добрива та пестициди природним способом. Сидерати вирощують зазвичай на невеликих ділянках ґрунту, які вже не використовуються для основних культур або в проміжках між ними.

Вирощуванням того чи іншого виду сидератів допоможе домогтися пригнічення шкідливих рослин для городу. Деякі види зелених добрив розростаються суцільним килимом, витісняючи та не даючи розростатися багаторічним бур’янам.

Сидерати відмінно збагачують землю азотом, фосфором і калієм. На місці, де росли зелені добрива, ґрунт стає більш пухким і краще пропускає повітря і вологу.

Більшість сидератів містять фітонциди й алкалоїди, що знезаражують ґрунт і відлякують шкідників.

Різні види сидератів мають свої особливості та переваги, і вибір конкретного виду залежить від потреб поля, ґрунту та особливостей кліматичних умов.

Раніше ми писали, що робити, якщо кури розкльовують свої яйця.

Коли можна сіяти сидерати

Сидерати можна сіяти протягом усього теплого сезону. Починати можна, як тільки сніг зійде і продовжувати аж до вересня. Навесні до висадки овочевих культур, зелені добрива допомагають у боротьбі зі збудниками хвороб і шкідниками.

Влітку їх сіють для боротьби з багаторічними бур’янами та з метою удобрення ґрунту. Восени сидерати не дають промерзати землі.

Як правильно сіяти сидерати

Сидерати заорюють у землю зелене добриво неглибоко на 10–15 сантиметрів. Якщо бадилля виявиться глибшим, то почне гнити та ніякої користі не принесе.

Для посіву насіння фацелії змішують з піском, рівномірно розподіляють на поверхні ґрунту і за допомогою граблів закладають на глибину не більше двох сантиметрів.

Скошують рослину перед початком цвітіння, коли зелень найбільш ніжна. За вмістом поживних речовин перепріла фацелія практично рівнозначна гною, тому добре її садити на виснажених ґрунтах. Також вона нейтралізує кислотність ґрунту, знищує збудників фітофтори та пригнічує багаторічні бур’яни.

Ще один чудовий сидерат – це біла гірчиця. Вона не тільки відмінно удобрює ґрунт, а й відлякує частину шкідливих комах.

Сходить гірчиця вже через 23 дні після посіву, а ще через два тижні розростається килимом, не даючи пробиватися бур’янам.

На ділянках, де регулярно сіють гірчицю, практично повністю зникають дротяники та равлики, зменшується поширеність фітофтори та рідше зустрічаються кореневі гнилі.

Найпоширеніший спосіб посіву – на глибину не більше одного сантиметра.

Кому з простих пенсіонерів пощастило – як середня зарплата вплине на деякі виплати (відео)

Деякі пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсійних виплат – кого це стосується (відео)

Нове на сайті