П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДеяким споживачам доведеться доплатити за газ – суми дуже значні: хто в...

Деяким споживачам доведеться доплатити за газ – суми дуже значні: хто в зоні ризику

Этот материал также доступен на русском языке
Українців попередили про серйозну відповідальність за газові лічильники. Кому доведеться заплатити за неврахований газ і як уникнути донарахувань?

Мова про так звані проблемні лічильники. Нагадаємо, що в Україні відновлено перевірку приладів обліку комунальних послуг, у тому числі й газових лічильників.

Раніше ми розповідали, що робити, якщо ви довго не проживаєте вдома, як не платити за газ.

Саме під час цих перевірок і з’ясовується, що було проведено втручання у роботу лічильника та українцям виставляють рахунок за нібито неврахований газ.

Варто зазначити, що суди найчастіше беруть бік газових компаній, тому довести свою невинність дуже складно.

Лише у лютому поточного року, якщо проаналізувати реєстр судових рішень, споживачам провели донарахування за неврахований газ на суми в середньому до 100 тисяч гривень, хоча були випадки і з більшими сумами.

Так, наприклад, 21 лютого Житомирський районний суд задовольнив позов “Житомиргазу” проти свого клієнта у розмірі 103 970 грн.

Порушник не захотів платити за донарахований газ, і газова компанія направила справу до суду. Обсяг донарахування за формулою становив 2237,64 кубометрів. Важливо вказати, що якщо експертиза довела втручання у роботу лічильника, то донараховують суму по максимуму – за максимально можливу кількість газу, яку використовував клієнт.

“Позовну заяву Акціонерного товариства” Оператор газорозподільної системи “Житомиргаз” про стягнення заборгованості за договором надання послуг задовольнити. Стягнути на користь Акціонерного товариства “Оператор газорозподільної системи “Житомиргаз” вартість неврахованого обсягу природного газу у сумі 103 970,10 грн”, – йдеться у рішенні суду.

Покарання за втручання в роботу лічильника

Є певна процедура, спочатку співробітник газової компанії перевіряє лічильник, якщо він помітить порушення пломби чи сліди втручання у роботу приладу, то такий лічильник знімають та відправляють на експертизу. На цей час споживання рахують за середніми показаннями.

Далі, якщо експертиза не встановить спеціального втручання у роботу лічильника з метою вплинути на його показання, жодних стягнень та донарахувань не буде.

Якщо експертиза покаже порушення, то газова компанія змусить доплатити за газ, причому за максимально можливу кількість блакитного палива.

Тому, якщо ви хочете заощадити на оплаті за газ або зменшити суми у платежах, краще це робити законно, без самовільного втручання у роботу приладу обліку, інакше доведеться заплатити просто величезні суми.

Джерело: Обозреватель

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні