Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіНа скільки виростуть пенсії у березні - цифри та відсотки

На скільки виростуть пенсії у березні – цифри та відсотки

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні прожитковий мінімум зріс із 1 січня. Але пенсії перераховувати через це відразу не стали, а вирішили зробити перерахунок одночасно з індексацією.

На скільки виростуть пенсії у березні?

У недавніх публікаціях ми повідомляли, що в березні відбудеться індексація пенсій, яка передбачає збільшення виплат майже на 8%.

Крім цього, у березні має пройти перерахунок пенсій у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму.

Нагадаємо, що прожитковий мінімум зріс з 1 січня. Але пенсії перераховувати через це одразу не стали, а вирішили зробити перерахунок одночасно з індексацією. Таким чином, з березня розмір мінімальної пенсії збільшується на 268 гривень – з 2093 до 2361 гривні.

У зв’язку із зміною прожиткового мінімуму зростуть і деякі надбавки. Наприклад, до пенсій ветеранів (осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій, учасників війни) та членів їхніх сімей встановлюються різні доплати у розмірі від 10% до 50% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб*. Це не означає, що саме на 10% або 30-50% зросте сама пенсія. Збільшиться, власне, доплата, і в багатьох випадках дуже незначно.

Збільшаться також пенсії за особливі заслуги перед Україною, доплати жертвам нацистських переслідувань, мінімальні виплати для осіб з інвалідністю внаслідок війни, мінімальні розміри пенсії за втратою годувальника.

У частини пенсіонерів збільшиться розмір доплати за понаднормовий стаж. Її максимальний розмір становить 1% від прожиткового мінімуму за кожен рік, опрацьований понад норму.

*Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні