Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та народні прикмети 5 березня – що цього дня не можна...

Свята та народні прикмети 5 березня – що цього дня не можна робити, щоб уникнути біди

Этот материал также доступен на русском языке
5 березня в Україні відзначають День геодезії та геоінформації. Православні вшановують пам'ять священномученика Конона Мандонського. Іменини відзначають Костянтин і Георгій. У народному календарі Конон Огородник. Цього дня не потрібно ходити в гості.

5 березня – яке свято відзначають в Україні

5 березня в усьому світі, зокрема і в нашій країні, відзначають 

Всесвітній день енергоефективності. Основна мета свята полягає в тому, щоб привернути увагу людей до раціонального використання енергоресурсів і розвитку поновлюваних джерел енергії. У Міжнародний день енергоефективності проводять заходи, щоб поінформувати людей про способи енергоефективності та наявні поновлювані джерела енергії та розповісти, чому важливо економити енергію. 

Також 5 березня відзначається Європейський день геодезії та геоінформації. Геодезія вивчає методи зображення Землі на картах і допомагає визначити розміри та форми нашої планети, проводячи точні вимірювання на місцевості. А ось геоінформація – це певна система збору, аналізу, візуалізації та зберігання просторових даних. Вітаємо всіх причетних до геодезії з професійним святом і бажаємо їхніх точних досліджень та успіхів у їхній важливій роботі.

А ще 5 березня в багатьох країнах проводять День вимкнених гаджетів. Багато хто дедалі частіше втрачає цінні моменти життя, втупившись обличчям у телефони, планшети, ноутбуки та інші гаджети. Використовуйте цей день, щоб виділити дорогоцінний час і відволіктися від цього. Розслабтеся, вийдіть на природу і поспілкуйтеся з близькими. День, вільний від ґаджетів, варто присвятити реальному спілкуванню, насолоджуючись жартами, бесідами, посмішками та корисною працею. Просто спробуйте підвищити свій рівень щастя сьогодні, відключивши всі гаджети.

5 березня – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять священномученика Конона Мандонського. Конон був добрим і простодушним християнином, вів тихе життя, займався городом, з якого і годувався. За часів переслідування християн римлянами його схопили, але оскільки Конон постачав продукти до імператорського столу, запропонували йому відмовитися від віри. Конон відмовився, тоді йому вбили в ноги цвяхи та змусили бігти перед колісницею, поки мученик не помер під копитами коней.

5 березня – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • починати нові справи та давати обіцянки,
  • робити великі покупки,
  • тримати злобу на інших і конфліктувати,

Не варто цього дня ходити в гості, краще сидіти вдома.

Також сьогодні не можна ледарювати, оскільки святий сам був працьовитим. Цього дня заведено виконувати роботи, пов’язані із землею, але граблі та вила краще не використовувати – щоб влітку град не побив город і сад.

Крім того, існує давня прикмета – не можна дивитися на нічне небо, щоб випадково не побачити падаючу зірку. Наші пращури вірили, що падаюча зірка цього дня обіцяє швидку смерть когось із близьких.

5 березня – що заведено робити в цей день

Святий Конон Мандонський вважається покровителем посівів, врожаю і всіх городників і садівників. Тому його просять про гарний урожай, захист саду та городу від стихії та нашестя шкідників.

З давніх–давен люди вірять, що навіть якщо погода не особливо сприяє, на Конона Городника потрібно зайнятися роботою на землі, тоді земля принесе багатий урожай у прийдешньому сезоні. Є у городників і особливий обряд – викопують три лунки, примовляючи так: “Одна лунка для суші, інша для мошки, третя для черв’яків”. Це має вберегти город влітку від посухи та шкідників.

5 березня – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • погода ясна – влітку не буде граду;
  • метелики та мухи вже з’явилися – морозів більше не буде;
  • первоцвіти в лісі почали цвісти – можна починати оранку;
  • качки в озерах плавають – весна буде теплою;
  • грім вдарив – пора садити в саду молоді дерева;
  • миші на полі бігають – рік буде неврожайним.

5 березня – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Георгій, Давид, Іван, Кирило, Конон, Костянтин, Марк, Микола та Федір.

Пенсія в березні 2024 року: як зміняться пенсійні виплати в новому місяці (відео)

Деякі пенсіонери можуть отримати надбавку до пенсійних виплат – кого це стосується (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні