Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаГазовики почали карати споживачів: за що українця оштрафували на півмільйона гривень

Газовики почали карати споживачів: за що українця оштрафували на півмільйона гривень

Этот материал также доступен на русском языке
Газова служба подала позов проти жителя Одеси на 503 тисячі гривень і виграла справу в суді. За що можна "залетіти" на серйозну суму, розповідаємо в цій статті.

Київський районний суд Одеси став на бік Одесагазу, ухваливши 26 лютого 2024 року рішення зобов’язати клієнта компанії доплатити за газ 503,6 тис грн. 

Раніше ми писали, скільки заплатять за газ побутові споживачі.

Згідно з матеріалами справи, які отримало видання OBOZ.UA, ще 2021 року внаслідок контрольної перевірки співробітники “Одесагаз” виявили подряпини на обліковому приладі та забрали його на експертизу. У результаті з’ясувалося, що сталося

“несанкціоноване втручання в роботу лічильника”:

  • порушено цілісність заводського клейма, 
  • відображення тавра пломби на ЗВТ не відповідає відбиткам клейма заводу виробника,
  • навколо пломби на аверсі та реверсі є відколи й подряпини.

На цій підставі було зроблено перерахунок. Згідно з Кодексом газорозподільних мереж, якщо споживач несанкціоновано під’єднався до газу або втрутився в роботу лічильника, то йому донараховують додатковий об’єм газу за спеціальною формулою, яка враховує проєктну номінальну потужність.

Якби втручання в роботу довести не вдалося, споживачеві б нарахували середнє споживання газу за час, коли не було встановлено лічильник. Тобто відповідач міг спожити за цей час обсяг газу, менший у кілька разів. Але через допущені порушення йому зробили перерахунок по максимуму. У підсумку платити він відмовився. 

Тому Одесагаз звернувся до суду, який став на бік компанії.

Після винесеного рішення споживач повинен або виграти апеляцію, або сплатити штраф. Інакше виконавча служба може заарештувати його рухоме і нерухоме майно та заблокувати банківські рахунки.

Комуналка – понад усе: як уряд закручує гайки найбіднішим (відео)

Дискримінація без гарантій пенсії – підводні камені нового Трудового кодексу (відео)

Нове на сайті