Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатУкраїнці можуть втратити свої земельні ділянки: що потрібно терміново зробити, щоб їх...

Українці можуть втратити свої земельні ділянки: що потрібно терміново зробити, щоб їх зберегти

Этот материал также доступен на русском языке
З початку наступного року українці, які мають земельні паї, можуть їх позбутися. Чому це може статися і як цього уникнути, розповідаємо в нашому матеріалі.

Чому можуть забрати пай у 2025 році

З 1 січня 2025 року земельні ділянки, які не оформлені у право власності та вважаються невитребуваною земельною часткою, віддаватимуть у розпорядження місцевим громадам. А власники таких паїв або їхні спадкоємці, які не отримали документи, що підтверджують їхні майнові права, вважатимуться такими, що відмовилися від отримання паю.

За словами заступника міністра агрополітики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Дениса Башлика, такі ділянки вважатимуться безгоспними і потраплять у власність громаді, на території якої вони розташовані.

Раніше ми писали, що власників присадибних ділянок почали серйозно штрафувати.

“Відповідно до ч. 4 і 5 ст. 13 Закону “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)”, у разі якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, він вважається таким, що відмовився від одержання земельної ділянки”, – стверджує чиновник.

Заступник міністра нагадав, що тим, хто не замінив сертифікати на земельну частку (пай) на виписку з Реєстру майнових прав на право власності на земельну ділянку, потрібно “терміново оформити право власності”.

Як працює земельний ринок в Україні

Ринок земель сільськогосподарського призначення відкрився з 1 липня 2021 року. За даними міністерства, у перший рік було укладено близько 66 тисяч угод купівлі-продажу земельних ділянок, які раніше перебували під мораторієм загальною площею 153 тис. га.

А 2022 року кількість угод впала до 53 тисяч через те, що в багатьох регіонах майже 6 місяців не функціонували реєстри і, відповідно, ринок було заморожено.

Індексація навіть не 7,9%: скільки реально отримають пенсіонери в березні (відео)

Кого образили більше: як відрізняються пенсії та стаж «нових» і «старих» пенсіонерів (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні