Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСвята та прикмети 16 лютого – чому сьогодні не варто розмовляти з...

Свята та прикмети 16 лютого – чому сьогодні не варто розмовляти з незнайомцями

Этот материал также доступен на русском языке
16 лютого в Україні відзначають День військового журналіста. Православні вшановують пам'ять святих Памфіла та 11 мучеників. Іменини відзначають Данило і Макар. У народному календарі Памфілов день. Цього дня не потрібно рубати дрова.

16 лютого – яке свято відзначають в Україні

16 лютого в нашій країні з 2018 року відзначають День військового журналіста. Дату свята обрали тому, що цього дня 2015 року під Дебальцевим загинув військовий журналіст Дмитро Лабуткін. Він був капітаном третього рангу і редактором телестудії “Бриз” Міноборони України. Національна спілка журналістів дуже дорожить своїми військовими колегами, адже вони висвітлюють події на передовій. З перших днів військової агресії воєнкори ведуть свої репортажі та дають достовірну інформацію з гарячих точок.

Також 16 лютого відзначають День мигдалю. Мигдаль є одним із найуніверсальніших і найсмачніших серед деревних горіхів. Мигдаль можна додати до салату, розмолоти на борошно, зробити з нього олію або просто з’їсти, а також із задоволенням випити мигдалеве молоко і при цьому отримати безліч корисних речовин. Також мигдаль отримав досить широке застосування в кулінарії та косметиці. Деякі сполуки в мигдалі можуть допомогти боротися з раком і пошкодженнями шкіри. З безлічі солодощів на мигдальній основі найбільшого поширення набули:

  • марципан (суміш меленого мигдалю з цукровим сиропом), 
  • праліне (мелений мигдаль, обсмажений у цукрі), 
  • нуга (меду з подрібненими або цільними смаженими горіхами),
  • макаруни (маленькі тістечка з подрібненого мигдалю і безе).

Пропонуємо сьогодні разом з усіма любителями цього чудового горіха відсвяткувати День мигдалю і насолодитися його смаком у будь-якому вигляді!

16 лютого – яке церковне свято 2024 року

Цього дня православні християни вшановують пам’ять святих Памфіла пресвітера та 11 мучеників – Валента диякона, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Іуліана, Самуїла, Іллі, Даниїла, Єремії, Ісаї. Памфіл жив у III столітті, був пресвітером у Кесарії Палестинській і вважався одним із найбільших богословів. Він вивчав і збирав християнські письмові пам’ятки і тлумачив Святе Письмо, йому вдалося зібрати бібліотеку з 30 тисяч томів. При церкві Памфіл організував богословську школу і навернув у християнство багатьох язичників. Святому в його справах допомагали Валент і Павло. Пізніше їх усіх за наказом правителя ув’язнили і стратили разом з іншими мучениками.

16 лютого – що не можна сьогодні робити

За народними прикметами цього дня не варто:

  • сварити і тим більше бити дітей – вони не поважатимуть батьків,
  • рубати дерева – прийде біда,
  • хрестити дитину або укладати шлюб,
  • розмовляти і впускати у свій дім незнайомців.

16 лютого вважається невдалим днем для торгівлі. Сьогодні краще не варто влаштовувати розпродажі та випускати нові товари.

Наші предки вірили, що в цей час на землю виходить різна нечисть, яка може завдати людям шкоди. Тому намагалися не починати ніяких важливих справ, адже вони не принесуть користі.

16 лютого – що прийнято робити цього дня

Цього дня до святих звертаються з проханнями про ті потреби, які турбують людей. Святих просять про здоров’я, зцілення та захист від негараздів.

Часто цього дня пригощали домовика, щоб він не пустував у хаті та не мучив коней. Господарі варили казанок каші та залишали біля печі частину частування для домовика.

16 лютого – народні прикмети

Цього дня природа вказувала людям на те, якими будуть погода найближчим часом і врожай:

  • сніг або туман – рік буде врожайним;
  • дерева в лісі шарудять – чекай відлиги;
  • вітер сильний – літо буде холодним;
  • ліс тріщить – до суворих морозів.

16 лютого – хто відзначає іменини сьогодні

Іменини цього дня за новим церковним календарем відзначають Павло, Ілля, Данило, Макар.

“Фінансова піраміда” Пенсійного фонду: куди йдуть гроші тих, хто не встиг вийти на пенсію (відео)

Частина пенсіонерів залишиться без виплат: кому потрібно терміново звернутися до Пенсійного фонду (відео)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні