Неділя, 19 Травня, 2024
ГоловнаДачаДезінфекція та не тільки: незвичайні способи використання чистотілу в саду та городі

Дезінфекція та не тільки: незвичайні способи використання чистотілу в саду та городі

Этот материал также доступен на русском языке
Чистотіл – бур'ян, і мало хто на нього звертає увагу, а даремно. Основні діючі речовини рослини – це аскорбінова кислота, флавоноїди, органічні кислоти, ефірні олії, гіркоти та алкалоїди. Саме завдяки їм бур'ян стане незамінним помічником на дачі.

Підживлення рослин

Чистотіл дуже ефективний для підживлення перців, баклажанів і огірків. Щоб приготувати живильний розчин, потрібно на 200-літрову ємність:

  1. Взяти 3-4 відра подрібненого чистотілу (коріння і листя).
  2. Додати 1 ківш курячого посліду або коров’ячого гною.
  3. Додати трохи пекарських дріжджів.
  4. Дати настоятися розчину мінімум 3 доби.

Готовим добривом поливати грядки 2-3 рази на тиждень. Перед внесенням настою потрібно спершу пролити грядки простою водою. 

Раніше ми писали, що потрібно не забути зробити в саду і городі в грудні.

Дезінфекція цибулин

Інсектицидні властивості чистотілу використовують для знезараження цибулинних культур до посадки. Для цього роблять настій із сушеної рослини з розрахунку 300 г на 10 л води, настоювати його потрібно не менше двох діб. Посадковий матеріал занурюють в отриманий розчин на кілька годин години, підсушують і висаджують на грядки.

Після збирання роблять удвічі більш насичений настій. Цибулини замочують на півгодини, висушують, прибирають на зберігання. Таким способом підвищується стійкість до паразитів і хвороб.

Боротьба зі шкідниками

Список паразитів, яких відлякує чистотіл:

  • попелиця;
  • капустяна муха;
  • земляні блохи;
  • капустяні білянки;
  • хрестоцвіті блішки;
  • міль;
  • дротяники;
  • пильщик;
  • трипс;
  • щитівка.

Простий настій бур’яну – це універсальний засіб від паразитів у саду, квітнику, городі, ним можна обробляти й кімнатні рослини. Щоб позбутися шкідників на городі, досить розкласти по периметру грядки вирвані кущі.

Захист від бур’янів

Кущ чистотілу можна використовувати як мульчу. Подрібненим корінням і листям присипають пристовбурні кола дерев і плодових чагарників і обробляють квітники. Такий метод відлякує паразитів і не дає проростати бур’янам.

Завдяки активному розвитку чистотіл пригнічує іншу траву. Його можна зрізати по кілька разів протягом сезону, стебла відростуть заново. 

Полив рослин

З початку появи бруньок і до початку цвітіння плодові та декоративні дерева корисно поливати настоєм свіжого чистотілу. Він робиться так:

  1. Залити 5 великих кущів чистотілу 5 л теплої води.
  2. Додати 50 г рідкого господарського мила.
  3. Дати постояти в теплі мінімум два дні.
  4. Процідити.

На одне молоде дерево достатньо половини відра настою. Чистотіл знищить паразитів, що зачаїлися в землі. Таким же чином обробляють грядки перед посадкою овочевих культур. Для приготування настою можна використовувати і висушені заготовки з минулого року.

Боротьба з гризунами

Щоб відлякати мишей, щурів і кротів, використовують чистотіл, зібраний під час цвітіння. Тоді у всіх частинах рослини досягається максимальна концентрація необхідних речовин. Можна приготувати настій і пролити землю або просто розкласти кущі між деревами, грядками, квітами.

Правильне застосування чистотілу підвищить врожайність саду та городу і спростить догляд за ними.

За річну передплату на газету «На пенсії» — у подарунок настінний кольоровий календар на 2024 рік

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні