П’ятниця, 22 Листопада, 2024
ГоловнаЗдоров'яУлюблений багатьма осінній овоч під забороною і це серйозніше, ніж ви вважаєте

Улюблений багатьма осінній овоч під забороною і це серйозніше, ніж ви вважаєте

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз сезон гарбуза і кожна господиня намагається приготувати щось смачне із цього овочу. Але чи такий корисний гарбуз, як про нього говорять і чи можна його вживати всім? Відповідь вам може не сподобатися.

Гарбуз – корисний та доступний овоч, який містить масу корисних речовин. Тільки каротину в ньому у 5 разів більше, ніж у моркві.

Раніше ми розповідали, як вибрати гарбуз.

Є у складі також мікроелементи (калій, магній, кальцій, залізо) та клітковина. Калій та магній, що містяться в м’якоті гарбуза, сприятливо впливають на роботу серця.

Калій необхідний для підтримки ендотеліальної функції судин, нормального рівня артеріального тиску, магній також бере участь у регуляції кров’яного тиску, сприяє кращому засвоєнню вітамінів В1, В6, С.

Що стосується способів вживання, то в сирому вигляді гарбуз гірше перетравлюється і може спровокувати здуття живота. Тому найкраще рішення – вживання овочів після термічної обробки. Наприклад, у запеченому та відвареному вигляді. Гарбуз має низьку калорійність, але високий глікемічний індекс. Це означає, що його вживання може спричинити різке підвищення рівня цукру в крові. Тому гарбуз небезпечний для людей з цукровим діабетом. А ще, від вживання гарбуза краще відмовитися при загостреннях шлунково-кишкового тракту (хронічного гастриту, коліту, виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки), панкреатиту та жовчнокам’яної хвороби.

Оскільки овоч стимулює моторну функцію шлунка, що може спричинити біль. Та й здоровим людям не слід захоплюватися цим овочем, за добу достатньо з’їдати не більше 200-300 г.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні