Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк підтримати свою імунну систему під час настання холодів – порада лікаря

Як підтримати свою імунну систему під час настання холодів – порада лікаря

Этот материал также доступен на русском языке
Лікар розповідає, що вам потрібно зробити, щоб зменшити руйнівний вплив мінливої погоди на імунну систему.

Мінлива погода впливає не тільки на наш настрій і те, як ми одягаємося – лікарі попереджають, що вона впливає і на нашу імунну систему.

Багато хто вважає, що холодна і сира погода означає, що в нас більше шансів захворіти, але в цих попередженнях є частка правди, каже доктор Бабак Ашрафі, лікар загальної практики та клінічний в Superdrug Online Doctor.

Раніше ми писали, чому таблетки від застуди не лікують закладений ніс.

Нещодавнє дослідження в США виявило підвищений ризик захворювань при зниженні температури, оскільки холод знижує імунітет і робить нас більш сприйнятливими до вірусів. Було виявлено, що зниження температури тканин носа всього на 5°C знижує імунну відповідь майже вдвічі.

“Швидкий перехід від теплої погоди до холодної може спричинити стрес в організмі і шокувати імунну систему, роблячи вас більш вразливими до застуд та інфекцій”, – попереджає доктор Ашрафі. “Важливо підготувати своє тіло до раптового похолодання, щоб підтримувати імунну систему у відмінній формі”.

Щоб переконатися, що ваша імунна система максимально здорова, він рекомендує:

1. Переконайтеся, що ви отримуєте достатньо вітаміну D

Доктор Ашрафі зазначає, що зміна погоди збіглася із сезонними спалахами вірусів, таких як грип.

“Ці інфекції можуть створити додаткове навантаження на імунну систему”, – каже він. “У холодні місяці зменшення впливу сонячного світла може скоротити ваше основне джерело вітаміну D, який необхідний для здорової імунної системи”.

На думку доктора, додавання до свого раціону більшої кількості продуктів, багатих на вітамін D, як-от жирна риба (лосось і скумбрія), гриби, яєчні жовтки та деякі збагачені апельсинові соки, – це чудовий спосіб зміцнити імунну систему.

2. Одягайтесь за погодою

Тривалий вплив холоду може збільшити ризик таких захворювань, як застуда або грип, попереджає лікар. Для оптимального функціонування внутрішня температура тіла має залишатися у вузькому діапазоні.

“Коли ви піддаєтеся впливу низьких температур, ваше тіло старанніше працює над підтриманням цієї температури, відволікаючи енергію і ресурси від інших важливих функцій, включно з імунними реакціями”, – говорить він. “Завжди краще стежити за погодою і носити багатошаровий одяг, щоб ізолювати ваше тіло і полегшити підтримання внутрішньої температури без надмірних зусиль”.

3. Підтримуйте здорову дієту

За словами доктора, добре збалансована дієта, багата на фрукти, овочі, нежирний білок і цільнозернові продукти, забезпечить необхідні поживні речовини для підтримки імунної функції.

“Пробіотики з йогурту або кефіру також чудово підходять для підтримання здорового мікробіома кишечника, який відіграє важливу роль у здоров’ї імунітету”, – радить він.

4. Уникайте зневоднення

Важливо пити багато води або безалкогольних напоїв без цукру, навіть восени та взимку, оскільки хороша гідратація також відіграє роль у підтримці здоров’я імунної системи, радить доктор Ашрафі. 

“Незважаючи на холод, переконайтеся, що ви споживаєте достатню кількість рідини, щоб слизові оболонки залишалися вологими, що допомагає захиститися від інфекцій”, – рекомендує він.

5. Побільше відпочивайте

За словами лікаря, сон має вирішальне значення для вироблення антитіл, які, своєю чергою, розпізнають і нейтралізують патогени, такі як віруси й бактерії. 

“Щоб зміцнити і підтримати вашу імунну систему, важливо розставити пріоритети і підтримувати здорові звички сну. Прагніть до якісного сну від семи до дев’яти годин щоночі, встановивши регулярний графік сну в комфортній обстановці”, – стверджує він. “Ці методи допоможуть забезпечити оптимальне функціонування вашої імунної системи і зможуть ефективно захистити ваш організм від інфекцій”.

6. Зробіть щеплення від грипу

Щеплення від грипу націлені на конкретні штами вірусу грипу, які, як очікується, переважатимуть у сезон грипу. Доктор Ашрафі каже: “Якщо ви вважаєте себе вразливими й особливо стурбовані раптовою застудою, щорічне щеплення від грипу може захистити вас від сезонного грипу”.

“Уникнути грипу може бути складно, особливо тому, що він може передаватися через чхання, кашель і навіть контакт із руками, тому важливо регулярно мити руки. Щорічна вакцинація гарантує, що ваша імунна система добре підготовлена до захисту від найімовірніших варіантів грипу”, – нагадує він.

Нове на сайті