Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому таблетки від застуди не лікують закладений ніс

Чому таблетки від застуди не лікують закладений ніс

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені зробили несподіваний висновок, з'ясувавши, чому таблетки від застуди та грипу не допомагають позбутися закладеності носа.

Комісія Управління з контролю за продуктами та ліками США (FDA) після вивчення багаторічних даних щодо ефективності популярних брендів, дійшла висновку, що фенілефрин – ключовий інгредієнт більшості пероральних протизастійних засобів, які продають без рецепта, не допомагає очистити ніс від закладеності та поліпшити дихання. Про це пише Daily Mail.

Раніше ми розповідали про те, що лікарі назвали головні відмінності грипу від коронавірусу.

Пероральні препарати не прочищають ніс

На думку комісії FDA, під час перорального вживання препаратів кількість впливаючих речовин, які досягають носа, недостатня, щоб надати значущий ефект, оскільки більша їхня частина “губиться” на шляху від шлунка до носа. Рецензенти заявили, що у формі назального спрею фенілефрин дійсно працює, оскільки майже всі активні ліки “потрапляють туди, де це необхідно”.

Фенілефрин полегшує закладеність носа, тимчасово стискаючи крихітні кровоносні судини, розташовані всередині ніздрів, звільняючи більше місця для проходження повітря.

Що краще приймати, щоб позбутися закладеності носа

Як повідомив виданню один із членів комісії, докази були “вельми переконливими в тому, що фенілефрин неефективний під час перорального прийому”. Тому краще обирати назальну форму препарату, щоб очистити ніс і поліпшити дихання.

Назальні препарати, що містять фенілефрин:

  • бебіфрин,
  • грипоцитрон,
  • назол,
  • віброцил.

Такі препарати зменшують виділення з носа та сприяють очищенню носових ходів, не порушуючи при цьому фізіологічних функцій миготливого епітелію й слизової оболонки носа.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні